Med leriga skor
Att fotografera är att prioritera
Vitsippor, Runsala, Åbo, maj 2007. Foto: Håkan Eklund.
Det händer att jag vandrar omkring i skog och mark med vindvinkeln, här med Canons 10-22 mm - och en helt ny värld öppnar sig, jämfört med ett tungt och svårhanterligt teleobjektiv - som dokumenterar en helt annan värld ...
Dessutom har jag ju ett 50 mm macro, som jag nästa aldrig använt ... bara inte tagit mig den tid det kräver att krypa på alla fyra och vara noggrann med det tekniska. Detta med att fotografera handlar hela tiden om att prioritera, och att ha gott om tid.
Med skåpen fyllda med sv-negativmappar, dialådor och -förvaringsmappar så höll jag på att tappa lusten för fotografering för några år sen, jag fotade bara sånt som jag hade nytta av för tidnings- och tidskriftsartiklar. Absolut inget annat.
Nu är tempot ett helt annat igen. Tack vare digitaltekniken har jag hittat tillbaka till fotograferandet. Och ser en massa utmaningar, och massor att lära - som ger ytterligare inspiration
Skir grönska
Blommande lönn, hemmagatan, Hirvensalo, Åbo. 8 maj 2007. Foto: Håkan Eklund.
Hann bara med en kort hundpromenad på morgonen. Tog för säkerhetsskull kameran med. Och den stora tunga gluggen; känns lugnare så.
Lövsprickningstid; kanske den bästa tiden på våren. En skir grönska i olika färgnyanser. Beträffande lönnen ovan så är detta inte lövsprickning, utan ren och skär blomning. Lönnen blommar på bar kvist. Ett vackert träd.
Taigaskog
Granskog i Kurjeenrahka nationalpark, maj 2007. Foto: Håkan Eklund.
Nu är ju inte ett 500 mm objektiv liksom menat för skogsbilder; men när man nu ändå går och konkar på ett sånt kan man ju lika gärna experimentera lite. Och det är ju bara ett träd som blir skarpt ... Tog bilden när jag var ute för att planera fågelkursen som jag höll under veckoslutet.
Under själva kursen iddes jag inte ta det grova artilleriet med; jag var ju kursledare - och skulle stå till tjänst för andra (inte syssla med egen naturfotografering).
Och förstås inträffar det som alltid händer när inte kameran är med (eller rätta gluggen påmonterad). Inte långt från det här stället kunde vi under tidig söndagmorgon studera två lysande röda mindre korsnäbbhannar som satt i en kottrik grantopp och åt frön. Tydligt exponerade ute på en kvist, i ett helt perfekt morgonljus. Just en sån bild som jag länge försökt ta, men ännu inte lyckats - och nu hade jag inte kameran med ... De bet loss en kotte, drog upp den på grenen för att i bekväm arbetsställning klyva upp kottefjällen med sin "saxnäbb" för att komma åt de små fröna. Sen kom frövingarna sakta singlande ner.
Men kursisterna fick i lugn och ro studera dessa intressanta taigafåglar.
Fågelkurs II
Spaning över myren, Kurjeenrahka nationalpark 6.5.2007.
Foto: Håkan Eklund.
Vi avslutade dagen och kursen med en vandring ut till en mycket vacker myr. Härifrån kunde vi följa med ljungpiparens och grönbenans ljudliga spelflykt, två arter som inte är vanliga häckfåglar här nere i södra Finland - men dessa fina myrområden gillar de.
Ute på myren fanns bl.a. tranor, ett sångsvanpar, knipor, krickor, en orrtupp och många sjungande trädpiplärkor i skogskanten.
Trots att myrområden inte är sååå fågelrika är de desto vackrare; odikade myrar har något gemensamt med fjäll och utskär: våra enda landskapstyper som är orörda av människohand!
Fågelkurs I
Frukostkorven, Kurjeenrahka nationalpark 6.5.2007. Foto: Håkan Eklund.
Finns det något bättre än att övernatta i vindskydd, börja dagen med en 2 h fågelvandring kl.05, och sen göra upp eld och grilla korv ... Så inleddes dagen idag och så avslutades dagen igår.
Första fågeln idag var en visslande sparvuggla innan det ljusnade, senaste fågeln igår natt en patrullerande morkulla.
Jag har hållit fågelkurs för tio vuxenstuderande på friluftsutbildning och vi har kamperat ute i tjäderskogen; tyvärr inte ett spår av tjädertuppen som är dokumenterad tidigare på denna blogg. Vi saknade den.