Med leriga skor
Lotsbyn
Beckholmen, Hirvensalo 24 mars 2008. Foto: Håkan Eklund.
Tog ut 500 mm idag, måste börja träna att gå i markerna med tyngre artilleri. Det börjar ju äntligen finnas fåglar att försöka fånga på bild. Bland annat. Hörde vårens första starsång i kväll, och såg/hörde många spelsugna skogsduvor ute på ön Runsala. Det börjar arta sig, trots snöfallet i morse (och sent under kvällen). Dock en värmande sol idag som smälte det mesta; härligt uteväder.
På bilden ovan har jag övat på den gamla lotsbyn Beckholmen som finns ute på Hirvensalo, fotograferad från grannön Runsala. Det smala sundet mellan öarna är ju fartygsfarleden in till Åbo hamn, som bl.a. Stockholmsfärjorna använder (Viking/Tallink-Silja).
Har annars hittat att bekvämt sätt att bära kanonen, kunde fast gå hela dan med 500 mm redo (med enbenta stativet påskruvat) plus kikare och det andra huset med 100 mm som jag numera använder som standardobjektiv.
I påskskogen
Påskdagspromenad i skogen, Kakskerta, Åbo. 23.3.2008.
Foto: Håkan Eklund.
Idag har det blivit många timmar i skog och mark. Ute på Åboöar. På morgonen sken solen (minus sju grader) och då for jag med Buddy till Runsala, åbobornas kanske mest omtyckta rekreationsområde. Vandrade omkring i folkparksområdet (festplats för bl.a. rockfestivalen Ruisrock) och tog vintriga bilder. Hade kommit lite snö på natten. Så här mycket vinter som vi har i mars hade vi varken i januari eller februari!
Nu på eftermiddagen kom också fru Anita med ut, vi åkte till ön Kakskerta och vandrade i ett "storskogsområde". Innan vi var färdiga började det snöa. Hon insisterade på att ta en ny "bloggbild" - och jag kunde ju inte spjärna emot, jag tar ju ofta bilder på henne. Fast egentligen trivs jag nog bättre bakom kameran än framför, så är det ju för de flesta fotografer.
En till
Hassel, honblomma i köld (minus 7 grader).
Uggleskogen, Hirvensalo 22 mars (påsklördag) 2008. Foto: Håkan Eklund.
Jo jag vet, jag brukar inte sätta ut likadana motiv två dagar. Kan ändå inte låta bli. Det är ju så vi som fotograferar fungerar; vi tar en bild av ett intressant motiv, är kanske inte nöjda och fortsätter nästa dag igen. Allt i ett försök till bättre resultat, bättre bilder - i vissa fall kanske tydligare bilder.
Som här. Tittade noga på alla hasselbuskar som jag passerade nu på morgonen när jag var ute med hunden. Hittade ett antal honblommer till, de mäts i millimeter... Lätta att missa.
Det som mest fascinerade mig är att de blommar i köld, det var minus sju grader C när jag gick ut med hunden. Och där i skogsbacken blommar hasseln, både med präktigt gula och långa hanhängen och dessa förföriskt små färglada honämnen/-blommor med sina två märken - som bara väntar på hanblommornas pollen. Familjeliv i skogen.
Visst är naturen intressant. Och vi vet så lite om det som pågår, trots allt.
Feminint anspråkslös
Hasselbuskens honblomma, Uggleskogen, Hirvensalo 21.3.2008. Långfredag.
Foto: Håkan Eklund.
Nu har också honblomman slagit ut, pytteliten och anspråkslös. Man behöver nästan ett förstoringsglas för att upptäcka den. Den finns på samma buske som jag fotograferade den 18 mars.
Tänk vad bra det är med ett makroobjektiv; utan det skulle jag inte ens upptäcka sådana här små detaljer! Jag har gått förbi hasselbuskar hela mitt liv utan att en se dessa honblommor.
Egentligen är det Ingmar Holmåsens suveräna bok "Träd och buskar" (1989) som gjort mig uppmärksam på alla dessa arttypiska detaljer. En artfotobok som är mycket nyttig.
Annars en fin dag: minus sju på morgonen, värmande sol på dagen, vårvinterväder när det är som bäst.
Stenansiktet
Stenansiktet i skogen, Hirvensalo 20 mars 2009. Foto: Håkan Eklund.
Kul att titta på detaljer och mönster i natur. Ibland börjar man se anletsdrag från människor eller djur om man tillräckligt ofta eller tillräckligt länge börjar titta på något. Oftast beroende på hur ljuset faller.
Detta ansikte går jag och labradoren Buddy förbi varje gång vi rör oss i "Hemskogen", den skogsbacke som ligger närmast där vi bor. I ett visst ljus liknar klippbranten ett sovande urtidsdjur, nån typ av dinusaurier kanske?
Annars en fin dag. Minus sju!! på morgonen, soligt och fint på dan - dessutom vårdagjämning. Härligt. Men det är ännu ont om flyttfåglar, varken stare eller bofink har ännu dykt upp i mina vardagsdomäner.