Med leriga skor
Nattkorpar
Övernattande korpar, Rahkosuo, Kuhmo. 14.7.2010 kl.23.00. Foto: Håkan Eklund.
En intressant observation från björnnatten i gränszonen gäller korparnas sovvanor. De satt natten igenom i toppen av torrakor, stilla som statyer, alltså var detta deras nattkvist. Jag räknade till 119 stycken. Korpen nederst har tittat upp för en stund, den högre upp sover.
Själv sov jag några timmar mellan kl.01 och 03, och på morgonnatten satt de fortfarande kvar på sina platser. Stilla. Troligen sovande. Först efter kl. 04 började de röra på sig.
Hur kan de egentligen sova sittande på en kal, exponerad gren ...? (att sitta inne i ett risigt träd skulle ge mera "stöd"). Och tydligen är de inte rädda för någon/något, eftersom de satt så exponerat.
Annars: märkte plötsligt idag att att jag kommit till jobbet en vecka för tidigt!!? Råkade kolla min semesterlista, och där hade jag ju kryssat in hela juli, medan jag i min "manuella" kalender hade lämnat kvar en gammal notering ... som jag följt. Tills nu.
Så nu stänger jag datorn igen för resten av veckan.
I björnens rike
Brunbjörn, Rahkasuo, Kuhmo (Finland) 14.7.2010. Foto: Håkan Eklund.
Björnen kommer, björnen kommer . . . Finns det något trevligare i vår skogsnatur än att få uppleva ett björnmöte? Trots att jag vid det här laget har tillbringat 17 nätter (sen 2007) i Lassi Rautiainens björnkojor i gränszonen till Ryssland, är det något jag aldrig tröttnar på. Visst finns det björnbilder idag i parti och minut, men det är inte för bildernas skull jag återvänder till björnarna, utan för björnarnas skull - att få studera dessa ytterst intressanta och vackra däggdjur är bara så fint! Dessutom i ett område där man aldrig hör ett pip från vare sig trafik på marken eller i luften. Det är också kvalitet i sig.
Och se, lyckades under semestern få med fru Anita på björnskådning en natt. Alltså blev det en liten biltur från vårt sommarställe i Österbotten och fem timmar senare satt vi i björngömslet vid ryssgränsen. För henne var det premiär, och hon gillade det till max! Vi hade turen att få se fem olika individer, denna är en äldre björn, de flesta var ungbjörnar. Dessutom såg vi en varg omkring midnatt.
Nytt för mig var värmen! De flesta gånger har det varit kallt väder (en gång minus 20 grader C); nu var det + 30 ute, och ännu varmare inne i kojan ... Alltså behövdes inte många trådar på kroppen; det som förvånade mest var avsaknaden på myggor! Lite knott fick vi dras med, men det var allt.
Den här bilden togs redan 21.35 när det var relativt ljust (ISO 640, 1/160 s, f 4.0 med 300 mm), sen vid 01-snåret passerade den vårt gömsle på 4 m avstånd, just vid det hörnet där Anita satt - men hon blev inte det minsta skraj. Däremot - under följande natt, när vi övernattade i en liten strandstuga 100 km norrut höll hon på att skrämma livet ur mig med sitt skrik, när hon fick syn på en liten skogsmus kilade omkring på golvet ... !!!
Ännu angående björnar. Jag tycker att alla medborgare borde sitta en natt i en björnkoja, så skulle de lära sig något om våra fina däggdjur. Senaste vår (2010) sköts igen en ungbjörn ute vid kusten i Österbotten, i skärgårdskommunen Larsmo. Bara för att folk blir så förbannat skraja och panikslagna när en liten och ensam nalle dyker upp, som mamman skickat ut i världen. För första gången.
Tänk att det finns människor som tror att björnen har kvinnor och små barn på sin meny! Så lite vet folk idag om vår natur; skamligt och patetiskt så det förslår. Och att sen myndigheter (polis) och jägare inte vet bättre utan igen tyckte att det var helt korrekt att döda björnen, för att få folk lugna, visar hur korkade dagens människor är - i våra "upplysta" informationssamhällen!
Härliga nätter
Oravaisfjärden vid midnatt, sommaren 2010. Foto: Håkan Eklund.
Visst är väl de nordiska sommarnätterna fantastiska! Har nu tillbringat två veckor på stugan i Oravais, och det finns väl inte en natt som missats. Jag och fru Anita åker då och då ner till "fjärdsändan" för att kolla in ljuset efter solnedgång. Och varje natt är förstås olik.
Idag "nere" i Åbo på jobb. Fick tidskriften Skärgård nr 2/2010 ur trycket i morse, och den skall skickas till ett antal olika håll (förutom de ex som går direkt till prenumeranterna). Men i morgon bär det av igen norrut; nu är det bil, tält, fru och hund som gäller, för en nomadresa som är helt oplanerad. Det är alltid trevligare så, dvs att bara ta dagen som den kommer, och sen besluta vart nästa mål skall bli.
På väg mot midsommaren
Blodnäva (Geranium sanguineum), Salavere, Estland. 19.6.2010. Foto: Håkan Eklund.
Det är som med julafton; plötsligt så är det midsommar! Nästan. Känns nästan så överraskande; redan nu! Årets ljusaste dag har redan passerat, trots att det först nu börjar kännas som sommar. Men ljus har vi ändå tillräckligt här uppe, för långa tider framåt.
Har idag fått det mest brådskande undanstökat, vi fick nästan tidskriftsnumret av Skärgård nr 2/2010 färdigt - men nu tar jag semester. Resten fixas nån dag nästa vecka.
Härlig känsla att ha sommaren framför sig! Och det bästa - allt är oplanerat. Det känns fritt och skönt. Det blir troligen en del nomadliv med bil, båt, fru A, hund, sommarstuga, tält , kamerautrustning och kikare. Och då kan vad som helst hända.
Trevlig midsommar! Det nordiska ljuset väntar.
I estniska blomstermarker
Laelatu löväng, Läänemaa, Estland 19.6.2010. Foto: Håkan Eklund.
Tillbringade veckoslutet med Artkursen i fantastiska blomstermarker i västra Estland. På bilden ovan (strax innan himlen öppnade sig ... och bevattningsanläggningen kopplades på ...) kollar vi in Laelatu löväng som är en av de bästa i hela Europa. Sammanlagt omfattas lövängsområdet av 153 ha, av det sköts 30-35 ha på traditionellt sätt. Här har man noterat 470 olika kärlväxter, 30 olika mossor och 23 olika orkidéarter. Rekordet är 76 växtarter på en kvadratmeter!
Med vår egen botanist Esko V (och en lokal guide) betade vi av många intressanta växter under två dygn i området. Med vår fjärilsexpert Magnus Ö tillbringade vi en natt vid en ljusfälla för att kolla in nattfjärilar och däremellan loggade vi in (i olika biotoper) tre sjungande sommargyllingar, två mindre skrikörnar, en kärrsångare och en massa trevliga hagmarksfåglar, som t.ex. höksångare. Dessa marker är mycket kalkrika och påminner mycket om Öland och Gotland i Sverige.
Vid Matsaluviken följde vi länge med när två gamla havsörnar turades om att stressa en flock med grågäss med ungar ute i vattnet, men till slut fick örnarna ge sig. Trötta flög de tillbaka till stranden för att vila.
Vädret var bra i början och slutet; under lördag e.m och kväll drog ett ordentligt regnväder över. Vi bodde mycket mysigt och trevligt på Algallika farm långt ute i fina marker vid vägs ände http://www.algallika.ee/?c=introduction&l=en