Med leriga skor
Tillfälliga konstverk i dikeskanten
Motiv är det väl aldrig brist på, blott ögat ser ... Bakom husknuten i Åbo 26.11.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 331/366.
Ingen höjdare - men unik
Enda kornknarren som jag sett. Ett tre sekunders möte i Estland 15.5.2010. En art som jag hört hundratals gånger, men bara sett en skymt av just denna enda gång. Foto: Håkan Eklund.
Liten och kaxig uggla
Tittar oblygt in i linsen, påminner i attityden om Lilla My. Fotad i Kuusamo några vintrar tillbaka. Den luftigt uppburrade fjäderdräkten tyder på att det var en kall vinterdag. Rund som en boll. Foto: Håkan Eklund.
Gamla pärlor
Från förmiddagsvandring längs Runsalas stränder. Åbo 24.11.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 329/366.
Hittade i fotobokshyllan en verklig pärla: "Fotografisk årsbok 1969". Låter tråkigt? Kanske det, men innehållet är hur läsvärt som helst - med bra bilder.
Bland annat femtio sidor om naturfotografering i Sverige och en presentation av medlemmar i Naturfotograferna och de som efter sina namn har rätt att sätta /N.
Många av de som bidragit med artiklar är väl döda idag, men deras fina bilder och intressanta texter lever vidare. Bland annat gillar jag Lars Åbys artikel "Möte mellan myskoxar och fotografi", Viking Olssons "Hos korsnäbben", Svante Lundgrens "Landskap i stort och smått" samt "Den svenska naturfotografin" av Arne Schmitz.
Som bananodlare i tropikerna
Kollar in kommande bananskörd, som två cykloner raderade ut. Lautoka, Fiji januari 1985. Foto: Anita Eklund.
Bananer och andra tropiska frukter odlade vi på bakgården till vårt första hus på Fijiöarna. Varje dag kollade jag in utvecklingen, som här på bilden ovan. Jag och frun hade ju ingen erfarenhet av en tropisk trädgård.
Men säg den lycka som varar.
Plötsligt började radion (fanns varken tevestationer eller internet) varna för tre cykloner i kö som kom in från havet i väster.
Den 17.1.1985 nådde Eric västkusten av Viti Levu, just där vi bodde (i Lautoka, en halvtimme norr om det internationellla flygfältet i Nadi/uttalas: Nandi).
Efter det hade vi inga bananer, eller brödfrukt (trädet skymtar i bakgrunden), allt blåste sönder. Liksom de flesta hus i staden, och en massa människor dödades av kringflygande material (främst plåtbitar från tak).
Två nätter senare kom nr 2, Nigel ...
Den tredje bytte kurs och nådde aldrig fram.
A long story.
Här en link till info på Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone_Eric
Bilden snubblade jag över när jag sökte illustrationer till en artikel som jag skriver, om något helt annat.