Med leriga skor
Ett stycke historia
S/Y Daphne, Åbo 3.7.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 185/366.
Få segelbåtar har resulterat i så många böcker som denna ketch, idag restaurerad och utställd i en restaurang i Åbo - intill museet Forum Marinum. Författaren Göran Schildt köpte båten 1947, berättelserna om seglatserna i ett krigssargat Europa efter kriget, efter att gränserna öppnats, är verkligen läsvärda. Under år när det inte fanns turister någonstans.
Göran S ägde båten ända fram till 1984. Han seglade med Daphne i över tio år som resulterade i ett femtontal böcker. Många betraktas idag som klassiker.
År 1997 grundade några vänner till Schildt föreningen Pro Daphne för att återföra Daphne till Finland. Innan affären var gjord, men dock efter köpbeslutet, skadades Daphne i en orkan på Karibiska havet och när hon skulle lastas för hemfärd hamnade hon under en container i Florida.
När Daphne kom till Finland var hon i bedrövligt skick men deltog ändå i ett par båtutställningar. Hon renoverades på båtbyggnadslinjen vid Östra Nylands folkhögskola i Pernå. Renoveringen krävde 4 500 arbetstimmar och den blev klar 2001.
Kort utflykt för ett kryss till
Flodsångarbiotop i kulturlandskap. St Bertils 2.7.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 184/366.
Gjorde en kort kvällsutflykt till en ort som jag aldrig tidigare besök (45 min från Åbo), för att kolla in en ny årsart: flodsångare. Den låter som en elektrisk ringklocka.
Jag ligger efter med tio arter jämfört med i fjol, men det har i sig ingen betydelse. Min "artjakt" är mest på skoj, att lite ge mig själv en spark i baken, att aktivt hålla fågelkunskapen up to date. Det tog ju ett halvt liv (ett halvsekel ...) att lära mig fåglar, och alla läten (kontaktläten inkluderade) så det gäller att inte låta den kompetensen rosta.
Ett regnväder drog över, men "ringklockan" hörde jag.
Gillade det vackra odlingslandskapet. Inget skräp, inga hängande ledningsstolpar och ledningar, snyggt runt gårdarna. Hela området gav ett positivt intryck.