Med leriga skor
Hemåt i skymningen
Björkskog i skymning. Hirvensalo, Åbo 22.3.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 82/366.
Tillbringade största delen av dan ute i skog och mark. Slogs av tystnaden. Efter en mycket kall natt verkade det som om alla fåglar tystnat, kändes nästan spöklikt i skogen.
Hittade inget av intresse att fånga med 400 mm, gjorde ett svep på björkskogen (ovan) och traskade hem i skymningen.
Just då tutade det till ordentligt från en tät gran: en ringduva - och ett gammalt minne väcktes till liv. När jag var liten grabb trodde jag att det var ugglor i skogen, när ringduvors femstaviga dova hoade hördes.
Sökandet fortsätter
Nattgammal snö i hackspettskogen. St Karins 21.3.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 81/366.
Det är bra att det inte finns Coronavirus i skogen, att man utan restriktioner och med gott samvete kan trampa fram och tillbaka, som idag, när jag igen för n:te gången sökte vitryggig hackspett. Igår var den där igen, men INTE idag.
Men så skall det vara med fågelskådning, att det inte är som att gå till snabbköpet ... Här utanför Åbo finns det både en hane och en hona av vitrygg, som sett på olika ställen sen i höstas. Hoppas att de hittar varandra, och häckar.
Igår under en promenad hittade jag en spillkråka som förbättrade ett gammalt bohål. Hoppas att den väljer just det stället.
Med käften full
Snubblade över en bild från en sommarkväll, rävmamman med vattensork till ungarna. Rimson, Kimo. Foto: Håkan Eklund.
Qvinnor fotograferar med känsla
Kvinnlig naturfotografi: Med naturen som pensel. Åbo 20 mars 2020. Nr 80/366.
Under mina fem år som fotolärare vid Hangö sommaruniversitet utgjordes 90 procent av deltagarna kvinnor. Under dito fem år som ledare för en specialyrkesexamen för fotografer (med natur som kompetensområde) var 50 procent av deltagarna kvinnor.
Av BioFoto Finlands medlemmar är 42 procent kvinnor, föreningens långvariga ordförande är också kvinna. Och på fotofestivaler i Sverige (liksom i Finland) ökar antalet kvinnliga bildvisare sakta men säkert.
Enligt forskaren Eva Roos´artikel "BioFoto Finland, föregångare inom jämställdhet och naturfotografering" (BFF:s årsbok 2019) har andelen kvinnliga bildvisare/föreläsare på evenemanget "Årets naturbild" (i Finland) vuxit från 0 procent 2006 till 13 procent 2018. Under de 13 år som hon kollade upp var kvinnliga bildvisare 10 procent i medeltal.
År 2018 blev för första gången (38:e året som tävlingen hållits) en kvinna (Taru Rantala) vinnare i tävlingen "Vuoden luontokuva/Årets naturbild" med 13906 inlämnade bilder.
Intressant är också att kvinnor ofta fokuserar på andra motivval än män; boken ovan är ett bra exempel. Jaana Kotamäki från Åbo är till vardags yrkesfotograf med olika företag som huvudkunder (personalfoto, produktfoto, inredningsbilder etc.). Fritiden tillbringar hon med naturfoto, där hon gärna använder kameran som en konstnär använder sin pensel. "Genom att låta en liten rörelse befria bildens innehåll har jag samtidigt befriat mitt eget inre", skriver hon i förordet. "På så sätt har helt nya världar fötts på bildens yta, världar som fört mig tillbaka till barndomen och in i drömmens värld."
Konstfotoboken på 96 sidor är ett fint exempel på kreativ kvinnlig naturfotografi med landskap och närbilder i "konstnärlig oskärpa" som avslutas med en fantastisk fågelbild av två kungsörnar - subtil som en hällmålning.
Kotamäkis yrkesmässiga hemsida: https://www.jaanakotamaki.com/
Lätt att känna igen
En spännande art som känns igen på långt avstånd. Varfågel, Rauvolaviken, Åbo 19.3.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 79/366.