Med leriga skor
Urban vårflod
Nästan menföre. Reso 10 februari 2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 41/365
Alltid lika spännande att öppna
Direkt från tryckpressen. BFF-årsbok 2019. Foto: Håkan Eklund.
Senaste fredag, på väg till ett styrelsemöte, gjorde jag en halvtimmes utflykt till tryckeriet Trinknet Oy (ligger granne med Malms nedläggningshotade flygfält) i Helsingfors.
Vår förening BioFoto Finlands nyaste årsbok var färdigtryckt, och det är alltid lika spännande att se resultatet. Speciellt när vi bytt till ett tryckeri som var helt okänt för mig. Att öppna lådan och snabbt ögna igenom, för att se helhetsintrycket, färgåtergivningen -och kanske än mera noga kolla hur s-v bilder återgivits. Jag såg genast att vi kan andas ut, resultatet är perfekt. Ett stort tack till alla som varit med i produktionen!
Trots att vi är en liten förening kan vi stoltsera med en högkvalitativ årsbok, nu åttonde året i följd. En trycksak med liten upplaga men ändå en publikation som kommer att leva ett lång liv; om etthundra år kan intresserade se vad som fotograferades före de ens var påtänkta. Inte för att sådant bekymrar oss just nu, eller är något vi går och funderar på. Men om vi idag får en hundraårig fotopublikation i vår hand, är de flesta av oss rätt nyfikna på vad som då avbildades, och skrevs om.
Ok, nu är det förstås så att speciellt naturbilder kanske inte ändrar så mycket på 100 år, men visst har vi också med personintervjuer, artiklar om dagens teknik, aktuella miljöfrågor etc. som återspeglar nuet.
Det fina med publikationen är att alla medlemmar som vill vara med, med en artikel (3-4 bilder + 1-2 sid A4 text), är välkomna. Och för många medlemmar är det inte alltid så enkelt att bli publicerade i en trycksak. Ingen som hittills varit med har ångrat sig, dvs. tyckt att det inte var värt det lilla besväret (max en halv dags arbetsinsats för medlemmen).
Eftersom vi inom föreningen har medlemmar med erfarenhet av redaktörsjobb och teknisk framställning (ombrytning, layout etc.), är en årsbok med 100 sidor inget problem. Det förutsatt att det finns tillräckligt många medlemmar som bryr sig om att delta (men många är nog svårfriade, dvs. jag som redaktör hamnar oftast att be om material ...).
I denna årsbok har 18 medlemmar bidragit med bild och text. Uppslaget som skymtar ovan (träd) fixades som extra beställning; ombrytaren (Johan Ulfvens = proffs, dessutom god fotograf och skribent) meddelade att han snabbt behövde ett uppslag till för att sidantalet skulle gå jämt ut. Jag plockade fram några trädbilder (en del har fungerat som bloggbild här på FS), snickrad till en halv sida text, och saken var klar.
Också omslagsbilden är en bloggbild (dagens bild) från i fjol; rådjur betande på ön Runsala.
Varför en dylik enkel publikation inte är en självklarhet för varje fotoförening, fattar jag inte.
Alla tycks vara nöjda med virtuellt material på nätet, där bilder drunknar i flödet, och kan klicka bort på en bråkdels sekund. Men - bilder som nått så långt som till en högklassig publikation visar på ett gediget hantverk som inkluderar många speciella arbetsskeden, som i sig indikerar professionalism och hög ambitionsnivå.
En bra trycksak, ger nog en helt annan läs- och upptäckarglädje, än något klickbart på nätet, bekvämt parkerad i en läsfåtölj. Njutning i högsta potens!
Slaskväder
Två dagar med regn; precis som om det var vår på gång. Esbo 9.2.2019, + 2 C. Foto: Håkan Eklund. Nr 40/365.
Ljus i tunneln
På väg till yrkesnaturfotografernas styrelsemöte i Helsingfors. 08.02.2019, + 2 C. Foto: Håkan Eklund. Nr 39/365.
En tilltalande norsk fototidskrift
Ett uppslag i senaste numret av Natur & Foto. Bilden av Jan-Peter Lahall (Örebro). Foto: Håkan Eklund. Nr 38/365.