Med leriga skor
Sakta framåt
Grågässen kommer. Mietoisviken 28.3.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 87/365.
Gjorde en eftermiddagstur ut till åkerlandskapet norr om Åbo. Hittade efter mycket sökande mina första sånglärkor, ca 150 på en snöfläckad åker. På ett annat ställe 350 grågäss och vårens första sädgäss (tiotal).
Men sakta går det, ännu massor med snö i terrängen. Dock skönt med värmande sol på läsidor.
Men, med svinkalla nätter och max + 1 C i nordanvinden under dagarna, händer det inte så mycket.
Blå och gul
I finaste vårdräkt. Åbo 27.3.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 86/365.
Samlingen komplett = 100
Bottenhavskust (ungefär mittemot Gävle) . Rihtniemi 26.3.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 85/365.
Med posten anlände tre nummer av Camera Natura från en FS-bloggare; tack Sten! Jag skickar några böcker som tack.
Nu torde jag ha samtliga (100) utkomna nummer av den tidskriften (fram till nr 4/2017) som ger en bra bild av naturfotograferingens utveckling sedan 1990. Nr 2/1990 är det äldsta numret som jag saknade, som jag nu fick, och läser det med intresse.
I numret hittas en helsidas annons för Hasselblad. Och på en bild av Jan Grahn och Tore Hagman ser man att båda har Hasselbladare, Tore tycks också ha ett svenskt Stabil stativ (av trä, som jag har - och älskar att använda).
I en artikel om slagugglan skriven av Roland Staav finns det bästa bild jag någonsin sett av den arten; en slaguggla som bromsar in för att landa i en torraka (= boet) med ett mäktigt landskap i bakgrunden (skog och sjöar). Bilden som är Alf Linderheims har tagits från ett berg (troligen), dvs. ovanför ugglan.
Hittar en presentation av den finska fotografen Jorma Luhta (f. 1951) skriven av Antti Leinonen och översatt till svenska av forstmästaren Rolf Oinenen (som jag träffat i tiden). I artikeln står det att Luhta kommer från Österbotten, från en ort som heter Väggälv! Kunde inte hålla mig för skratt ... Något sådant ställe finns inte. Staden heter Seinäjoki. Ok, "seinä" betyder vägg, och "joki" älv. Men namn kan inte översättas ... Stadens svenska namn är Östermyra, som ingen använder, eller kanske ens känner till.
Så här presenteras tidskriften på utgivarens hemsida (https://www.cameranatura.se/):
Camera Natura är en nordisk naturfototidskrift som prioriterar kvalitet i både text- och bildmaterial. Magasinet strävar efter att publicera bilder som innehåller något utöver det vanliga i färg, form och motivval. Tidskriften samarbetar med ledande naturfotografer från hela världen, vilket borgar för en mångfald av visuella upplevelser. Camera Naturas vision är att med naturfotografin som grund även spegla andra områden där människor och kultur spelar en central roll. Ett adelsmärke för Camera Natura har i alla år varit att hålla högsta kvalitet på bild och text samt på den tekniska framställningen. Tidskriften ges ut fyra gånger per år.
En vårlig dag
Råken öppnas. + 5 C. Långvattnet, Hirvensalo, Åbo. 25.3.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 84/365.
Med stjärten upp
En vårlig vindpust får koltrasten i obalans. Åbo 24.3.2018. Nr 83/365.