Med leriga skor
En spännande natt på kommande
Vid vägs ände. Kuhmo 8.5.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 128/365.
Har tillbringat hela dagen på landsvägen, tack och lov med asfaltunderlag. Nu ute i vintrig ödemark. Skall försöka kolla in ett tjäderspel i natt. Här är våren två veckor senare än normalt; massor med snö och sjungande bergfinkar. Härlig vildmarkskänsla.
Bra och dåligt i Paris
Utsikt från en Skybar. Tammerfors 7.5.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 127/365.
De finska ishockeyleijonen tog storstryk i Paris. Det är ju något som bara ansetts om fullständigt otänkbart; kanske bara hälsosamt att tas ner på jorden ...
Resultatet från det franska presidentvalet är däremot bra för EU och demokratin. Alltid något.
Flytande restauranger
Två av många. Aura å, Åbo 6.5.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 126/365.
Ett "sommartecken" i Åbo är överfyllda restaurangbåtar; på bilden ovan två av det tiotal som fyller ån. Under veckoslutskvällar är det främst de unga som helt invaderar de flytande öl och vinbarerna.
Uppe till vänster skymtar anrika Sampalinna sommarrestaurang som tycks göra come-back i år. Den mörka byggnaden som skymtar i högra hörnet är den finska stadsteatern, den svenska ligger vid torget.
En av våra tre vanligaste
I trädpiplärkans rike. Kimitoön 5.5.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 125/365.
Tog lunchen med mig till skogen, hittade en solbelyst och varm skogskant, hade en ivrigt sjungande trädpiplärka som underhöll mig. Bättre än musikskvalet från radion. Och maten smakade bra.
Trots att trädpiplärkan är en av landets tre vanligaste fågelarter är det en art som de flesta människor inte känner.
Gudingjakten på Åland
Gudingen i vårkvällen. Runsala, Åbo 4.5.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 124/365.
Just nu har ca 2000 jägare på Åland bråttom med att skjuta 2000 gudingar under fåglarnas parnings- och häckningstid. En teaterföreställning som man kunde tro var ett juvenilt skämt, men det är det inte. Tyvärr.
Det är stora stöddiga och välbeställda herrar, de flesta är inte ens skärgårdsbor, som tar en njutning av att göra denna gamla skärgårdstradition från fattiga tider till en nöjesjakt i ett överflödssamhälle.
Ett verkligt lågvattenmärke för ett landskap som är beroende av turism-goodwill.
Ejdern, liksom tre andra musselätande dykänder (sjöorre, alfågel, svärta) som övervintrar i ett ekologiskt sargat hav (Östersjön) har gått starkt tillbaka under de senaste decennierna.
http://www.regeringen.ax/sites/www.regeringen.ax/files/attachments/page/riktlinjer_ejder_2017_1.pdf