Med leriga skor
Reda i oredan
Packa upp, ordna upp. Helsingfors 8.10.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 282/366.
Hjälpte barn och barnbarn att byta ort och bostad. Att packa ner, packa upp, ordna upp - är ett sjujäkla arbete. Om inte förr så i denna process inser man vådorna av ett konsumtionssamhälle. Sällan blir man så pryltrött som vid en flyttning; tack och lov handlade detta om en ung familj som ännu inte hunnit skaffa så mycket.
Minns själv när vi flyttade till nuvarande bostad och när enbart "biblioteket" nerpackat i lådor fyllde hela vardagsrummet, då lovade jag mig själv att inte köpa fler böcker på några år. Och höll det.
Småningom var jag tillbaka igen, i samlarprocessen ...
Ett annorlunda bildkoncept
Blickstilla. Åbo 7.10.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 281/366.
Jag stannar till, och spillkråkan på marken likaså. Efter en stund fortsätter spillkråkan att hacka på ett döende träd så att barkflagorna flyger, delvis skymd av döda kvistar.
Jag har 85 mm på kameran och det får bli en "fågel i landskap", ungefär som vi ser en dylik fågel - om vi har tur, och stannar till i tid. Att upptäcka spillkråkan på bilden ovan kräver lite skärpning av blicken.
Med detta koncept har fotografen och författaren Lasse Kylänpää gjort en hel bok, som jag gillade till 100 procent! Nedan en bokrecension som jag gjorde för Finlands Natur nr 3/2016:
Ingen har gjort en bok som Lasse Kylänpääs ”Linnuntie”, åtminstone inte i Finland. Han följer en handfull vanliga småfågelarter från sina häckningsplatser i närmiljön hemma kring, till övervintringskvarteren längre söderut – med ett unikt bildkoncept.
Han bjuder på en läsning som får en att stanna upp och tänka till, illustrerade med fågelbilder tagna med vidvinkel och normalobjektiv (inte med kraftiga teleobjektiv) för att få fram den känsla och det perspektiv som vi upplever i naturen. Vi ser ju oftast fåglar som små rörliga föremål.
Många av bilderna är fotografiska mästerverk: sånglärkan som flyger upp för en bil från en vägkant i slasksnö i vårskymning, bofinkar som små flugor flygande över Alperna på väg mot norr, ladusvalor som prickar mot himlen över Afrikas savanner.
Detta är dokumentär fågelfotografi som få vågat satsa på. Ett suveränt grepp.
Han hittar sånglärkornas vinterviste i Kataloniens högland och berättar om hur de i miljoner fångas under övervintring i Medelhavsländerna. Ett lärkrecept från norra Italien har han översatt till finska; för 6 personer behövs 18 sånglärkor. Att avnjutas med rödvin.
I EU-länder som Frankrike, Italien, Rumänien, Grekland, Cypern, Malta får sånglärkor fångas från augusti till januari. Och han berättar om hur vi i Finland har rationaliserat bort livsmiljöer för många tidigare vanliga arter i vår iver att vara produktiva. Vi har glömt naturen, skriver han. Med det har vi förlorat sånglärkor, ladusvalor och andra i miljoner.
Linnuntie
Text och foto: Lasse Kylänpää
Förlag: Maahenki, 2015
ISBN: 978-952-301-056-7
224 sidor
Färglöst i granskogen
Icke gallrad favoritskog. Hirvensalo, Åbo 6.10.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 280/366.
Höst. Och det är en bra årstid för den fotointresserade. Annars också.
Noterade i går höstens första sidensvansflock runt hemknutarna samt några tusen "vildgäss" (troligen "vitkindar") i plog över centrala Åbo i tidig morgontimme. Mäktigt syn, inramade av våningshus i förgrunden. Det blev en bild på näthinnan; hade ingen kamera i närheten.
Skrämde i kväll upp en morkulla när jag kom ut ur grandungen på bilden ovan, en favoritfågel.
I eklunden
Quercus robur. Runsala, Åbo 5.10.206. Foto: Håkan Eklund. Nr 279/366.
Powerwalk
Innan mörkret sluter sig. Hirvensalo, Åbo 4.10.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 278/366.
Trodde att jag skulle hinna in i skogen på min sedvanliga 1 h powerwalk (med stavar = turbo ...) innan solen gick ner. Men som alla fotografer vet sjunker de sista solstrålarna otroligt snabbt, och jag hann inte.
Fick nöja mig med några barr. Normalt har jag inte kameran med men ville testa en liten "rygga", som inte skulle störa. Funkade bra.