Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ett emigrantöde i Butte


Butte, Montana, USA. Ur Margit Eklunds familjealbum.

Jag hade med en närbild av denna gravsten (visste då inte om just denna bild) när jag och frun besökte gruvstaden Butte i Montana 1981. Vi gick till ett arkiv för att få reda på var gravgården med stenen fanns (det fanns flera gravgårdar runt om i  staden).

Vi fick till svar att de höll på att ordna upp arkiven, och hade kommit fram till 1915, att vi skulle komma tillbaka om ett år eller så ...

Det är mormor Elisabets bror Reinhold Häggman (kallade sig Hagman i Amerika) från Komossa, Oravais (ligger i svenskbygden i Finland, i höjd med Umeå) som ligger begravd här.

På bilden änkan  Elly (var troligen amerikanska).

Det som nu "harmar" är att jag aldrig tecknade ned berättelser om dylika släktingar när de som visste något ännu levde. Nu är de sen länge borta. Med dem försvann alla intressanta historier och annan värdefull information.

Jag har ett svagt minne av att Reinhold (tidigare ett vanligt namn i svenska Österbotten) hade hand om ett "boardinghouse" för invandrare i Butte, många gruvarbetare var ju från Finland och Sverige. Det fanns en hel stadsdel som kallades Finntown i Butte (idag borta, pga ett öppet dagbrott).

Också morfar Arvid hade jobbat en tid i koppargruvan i Butte, sen var det Rockford, Illinois som gällde för honom. Han tillbringade sammanlagt sju år i Amerika, från och med 1915.

Alla släkten i svenska Österbotten har släktingar i Amerika (eller i Australien/New Zeeland). Det fanns många barn i familjerna, jordbruken var rätt anspråkslösa, det gällde att söka sig bort.

Och det var lättare att fara till länder där man pratade engelska och lära sig det språket, än till finskspråkiga orter i det egna landet. Senare, efter kriget, var det ju Sverige som gällde - dit man flyttade från kustlandet.

Bilden ovan skulle Göran Segeholm kategorisera som en bild med ett högt innehållsvärde ... (kolla boken "Konsten att ta vinnande bilder".

Postat 2016-08-01 22:11 | Läst 1552 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Långt straff

Fånge nr 660. Tukthuset i Åbo. Foto: Håkan Eklund 1.8.2016. Nr 214/366.

Kollade i kväll in en unik fotoutställning i det nedlagda fängelset på Kakolabacken i Åbo.

Här en bild på Laine Rantala, 23 år, hemma i Gustav Adolfs (ett gammalt ortsnamn som försvunnit på svenska i Finland, heter Hartola på finska).

Han dömdes den 22 november 1897 till 5 år och 8 månaders tukthus för ”3:dje resans stöld” samt misshandel av medfånge. Dessutom förlorade han ”medborgerligt förtroende” i sex år.

Hårda tider för fattiga människor. Det fanns knappas så mycket av värde att stjäla i 1890-talets Fattigfinland.

Angående ortsnamnet: Det fanns i tiden många kommuner/socknar i Sverige som hette Gustav Adolfs (eller församlingar som ännu heter så). Nedan info om orten Gustav Adolfs i Finland:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_Adolfs

Gustav Adolfs (finska Hartola) är en kommun i landskapet Päijänne-Tavastland i Finland. Gustav Adolfs har cirka 3 009 invånare och har en yta på 675,38 km².

Gustav Adolfs är enspråkigt finskt.

En egendom i kommunen heter Fredriksgård (fi. Tollinmäki).

Orten, som grundades i slutet av 1700-talet, fick sitt namn efter Sveriges dåvarande kronprins Gustav Adolf, som sedermera blev kung Gustav IV Adolf.

Postat 2016-08-01 18:54 | Läst 1973 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7