Med leriga skor
Glädjedödare
I Berghäll, Helsingfors. 21.5.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 142/366.
Det var säkert oartigt och tråkigt för värdlandet Ryssland att de förlorade mot lilla Finland, men som lag spelade leijonen bättre. Tittade på matchen i en hotellbar i Helsingfors, ryska gäster såg inte alls glada ut ...
Urbant
Jazzmusiker. Helsingfors 20.5.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 141/366.
Farligt, farligt
Flyt i jobbet. Åbo 19.5.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 140/366.
Honan ruvar, och sothönshanen kommer då och då med mera bobyggnadsmaterial. Det gäller att hålla boet flytande.
Men en fara lurar i sjön. En stationär vildminkfamilj håller till i våtmarken, som gjort att hälften av skrattmåskolonin har flyttat bort.
Bekväm havsörnsbevakning
Andra dagen i trädgården. Inspektion. Åbo 18.5.2016. Foto: Håkan Eklund.
Bara så intressant att via datorn följa med havsörnens familjeliv i ett bo i Lettland http://pontu.eenet.ee/player/merikotkas.html
Jag kunde hur länge som helst sitta och titta på det som händer i boet, och lyssna till alla fåglar runt om. Det är kväll i boet, ungarna sover, och mamman besväras av myggor. Bildkvalitén är mycket bra.
Nu kl. 22.07 kom hannen med ett fång torrt gräs i klorna till bobalen. Honan som satt där och vaktade ungarna började sen breda ut det rena, torra gräset i bobalen. Vilka renliga och kloka fåglar!
Det är ett gammalt par, med helvita stjärtar.
En rödhake sjunger nära boet och tranor hörs från våtmarken i fonden.
Gungstolsornitologi.
Boet tomt ...
Stolta föräldrar. Åbo 18.5.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 139/366.
Först kollade jag boet (på avstånd, med kikare), och såg att det var övergivet. Tänkte att nu har någon predator farit iväg med äggen. Sen upptäcker jag sångsvanparet som kommer stilla simmande med 6 små ungar. Värdigt och med stil! Bara så fint.
Av storleken att döma endast några dagar gamla. Eftersom ruvningstiden är 40 dygn måste sångsvanparet ha inlett ruvningen runt 7 - 8 april. (Träffade senare en ornitolog som sett att de kom ur boet på måndagen, 16.5).
Det gäller att börja tidigt. Dessa ungar är flygfärdiga först i slutet av augusti (om 100 dygn)! För knölsvanen räcker det ännu längre, deras ungar behöver 135 dagar för att bli flygfärdiga. Det senare begränsar ju knölsvanens utbredning norrut, och lika bra är det.
Knölsvanen är ju egentligen en asiatisk art, som togs in som "royal food" till det engelska hovet under medeltiden, som sen spritt sig över hela halva Europa.