Med leriga skor
Totempålar längs landsvägar
Finsk totempåle. Lojo 7.12.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr341/364.
Nordvästkustindianerna i USA och Canada hade överflöd på mat och kunde istället utveckla en kultur full av konstföremål. Ursprungligen tros totempålar ha skapats för att hålla upp takbjälkarna i de stora långhusen som västkustindianerna bodde i. De blev sedan dekorerade och målade för att visa vilken klan som ägde huset. Översta figuren är alltid klanens (familjens) eller personens skyddsdjur (totem).
Landsvägsfarare i Finland hittar ett överflöd på mat där totempålar med affärskedjans namn ABC hittas längst upp, dvs kundens skyddsdjur med tummen uppe - som betyder lekamlig lycka. Totempålen är sen dekorerad med namn på företag som är intresserade av kundens pengar.
Okända storheter
Islands andra president Asgeir Asgeirsson. Foto: Håkan Eklund. 6.12.2015.
Det fina med att resa är att man alltid lär sig en massa nya saker. Om de sedan är viktiga, är förstås relativt. Men visst bygger man upp en bredare bild av ett lands geografi eller lär sig något om ett lands kultur och historia.
Jag erkänner genast att jag inte vetat alltför mycket om Island; bara njutit av en massa fina landskapsbilder som många fotografer tenderar att producera.
Gjorde idag ett besök i National Gallery of Island i Reykjavik och beundrade bl.a. fina skulpturer av Islands första kvinnliga professionella skulptör, Nina Saemundsson (1892-1965) som hade fiskarbonde bakgrund, men lyckades ta sig in i konstnärskretsar i Paris, Rom och New York. På bilden ovan har Islands andra president suttit modell, en för mig tidigare okänd storhet - liksom konstnärinnan själv.
https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%81sgeir_%C3%81sgeirsson
Ásgeir Ásgeirsson, född 13 maj 1894 i Kóranesi á Mýrum, död 15 september 1972 i Reykjavik, var en isländsk politiker; finansminister 1931-1934, statsminister 1932-1934 och president 1952-1968.
I isländsk taxi
Utanför Reykjavik. 6.12.2015. Foto: Håkan Eklund.
Precis som väderfolket lovat fick vi en strålande vacker dag på Island. Lungt, sol från klarblå himmel, några minusgrader. Vilken kontrast till igår, storm som på sina ställen blåste 50 m/s, med de flesta vägar stängda. Vilka svängningar.
Skulle ha varit en strålande dag för landskapsfoto i det vintriga landskapet. Det får bli en ny resa nästa sommar, med tid för sådant.
Hade en pratsam taxichaufför som jobbat 25 år på sjön, bl.a. som fiskexpert i projekt runt hela världen, från ryska Kamchatka till Mexico och Afrika. Som längst hade han tillbringat 8 månader på havet, utan att gå i land.
Annorlunda arkitektur
Harpa. Reykjavik 6.12.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 340/364.
På avstånd kanske inte så vackert, men nära - helt underbart! Så upplevde vi det nya koncerthuset i Reykjavik. Intill havet. Här en bild nerifrån aulan, andra våningen till höger.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Harpa_%28konserthus%29
"Harpa är ett konsert- och operahus i Reykjavik i Island och inhyser Islands filharmoniska orkester och Islands opera.
Harpa började byggas 2007 och invigdes i augusti 2011. Det ligger i hamnområdet Austerhöfn, vars ombyggnadsutveckling i övrigt stannade upp efter den finansiella kris i Island som startade 2008. Harpa hade då byggts till 40 %, och bygget återupptogs efter ett par månaders uppehåll.
Harpa är ritat av Henning Larsen Arkitekter i Danmark och isländska Batteríið i samarbete med konstnären Olafur Eliasson. Det är 43 meter högt. Huset är byggt i stål, med en fasad som består av omkring 10 000 oregelbundet formade prismaliknande fönster i olika färgnyanser.
Harpa tilldelades 2013 Mies van der Rohe-priset."
Presidentens ankomst
President Urho Kekkonens ankomst till Island 1957, fotograferad av Gunnar Olafsson. Reykjavik Museum of Photography 5.12.2015.
Hittade idag ett intressant litet fotomuseum/galleri i 6:e våningen i stadsbiblioteket nära hamnen i Reykjavik.
En utställning med Gunnar Olafssons bilder prydde väggarna. På hedersplats hittade vi överraskande nog president Urho Kekkonen som på bilden kommer på sitt första statsbesök till Island 1957. Han blev ju president i Finland 1956 (och satt kvar till 1982). Han dog 1986.
Bilden ovan, som förresten är mycket bra, har jag aldrig sett tidigare.
Gunnar Olafsson (1917-1965) hade tagit fotoutbildning i New York, filmutbildning i LA - och verkade sedan som pressfotograf och reklamfotograf på Island, och har donerat 27 000 bilder till detta fotomuseum.
De bilder som nu fanns utställda var mycket intressanta, trots att det gällde helt vanliga dokumentära bilder från arbetsplatser och hem på Island, främst från 1950 och -60 talet. Både klädmode, maskinpark och metoder som var avbildade - finns ju inte mera. Och människorna på bilderna är säkert till stor del borta. Sådana bilder blir ju bara mera värdefulla ju äldre de blir.