Med leriga skor
När positiv energi flödar
På väg från lunchen, huvudgatan i Sveaborg. 22.8.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 234/364.
Bara så inspirerande och givande att jobba med likasinnade människor. Det är full fräs 18 timmar i dygnet; fotografering, bildutskrivning, utställningsplanering - med Patrik Larsson som resursperson.
Och utanför vår stenborg (kurslokal) ute på en av världens största sjöfästningar vallfärdar tusentals turister. Från morgon till kväll.
Vi som bor kvar på den 73 hektar stora ön blir sen rätt ensamma till natten; till och med alla restauranger stänger i och med att de flesta åkt med färjorna den 1 km korta sjövägen tillbaka till Helsingfors. Ungefär 1000 personer bor på området som i slutskedet var en finsk garnisonsort fram till 1973, efter det fick fästningsområdet civil förvaltning.
Patrik L som bor i Göteborg blev upplyst om kopplingen mellan Sveaborg och Göteborg, nämligen att Sveaborg som etablerades 1748 som Svearikets fästning i öster, medan Älvsborgs fästning i Göteborg var rikets fästning i väster. Hur många (nulevande) människor förstår den kopplingen?
Helsingfors by night
Utsikt från Sveaborg. 21.8.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 233/364.
Att hålla fotokurs ute på den gamla sjöfästningen Sveaborg utanfär Helsingfors är inte helt fel. Speciellt inte med Patrik Larsson som resurs person.
Sjöfästningen grundades 1748, under den svenska tiden, och är idag en kulturskatt. Fästningen har i tiden använts för försvaret av tre stater: Sverige, Ryssland och Finland. Idag finns Sveaborg på Unescos världsarvslista.
Förutom att det vimlar av turister på ön bor det ca 800 Helsingforsare här ute, året om. Med havsutsikt.
I källarvalvet
Utställningsplanering med Patrik Larsson/steg 1. Sveaborg 21.8.2015. Foto: Håkan Eklund.
Igen ett fint FS Magasin
Tidig morgon. Kuhmo, augusti 2015. Foto: Håkan Eklund.
Det första jag öppnar i Fotosidan Magasin (nr 5 i brevlådan idag) är Göran Segeholms bildbetraktelse. Alltid lika läsvärd.
Via hans reflekterande texter kan vilken bild som helst få ett nytt innehåll; vi betraktar ju alla bilder på vårt eget subjektiva sätt. Helheten i Bildbetraktelsen är ju synergieffekten mellan text och bild, och detta hur mycket man egentligen kan utläsa ur en bild. Var och en på sitt sätt.
Utan Segeholms text passeras bilden snabbt förbi, utan bild är texten inte användbar ...
Mycket i nr 5 är intressant; denna tidskrift borde vara obligatorisk för alla som går på fotokurs; Magasinet är som en lärobok för fotografer som vill lära mera ...
En sak som redaktören borde uppmärksamma och instruera gästfotograferna i "Bildkritik" är att i sin bildkritiktext möta fotografen med "du"! Eftersom konceptet är att fotografen först berättar om sin bild, som sen bemöts av gästfotografen - skall ju tilltalet vara direkt adresserat till fotografen, inte i någon "anonym" tredje form ...
Om inte detta gjorts i insänt manus kan ju tidskriftsredaktören göra jobbet, det kallas att redigera, och att redigera bilder och texter är ju en redaktörs jobb :-)
Nr 232
I parkeringshuset. Åbo 20.8.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 232/364.