Med leriga skor
Vita nätter
Vid midnatt. Pandros, Kimo 17.7.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 198/365.
Hämtade sonen från tåget. Sen in till ett antikvariat i Jakobstad för att hitta intressant litteratur. Vi blev inte besvikna.
Hittade bl.a. en av president Paasikivis publicerade dagböcker och president Kekkonens "kvarnbrev" (när han kommenterade olika människors görande och låtande, bl.a. hutade åt chefredaktörer och politiker).
Sen satt vi vid brasan till midnatt och läste/diskuterade. Ännu kl. 24 var det tillräckligt ljust för att läsa ute. En morkulla höll oss sällskap, patrullerande över gårdstunet med jämna mellanrum.
Österbottnisk sommar när den är som bäst.
Första lediga
Ofrivilligt bad. Pandros, Kimo 16.7.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 197/364.
Första dagen utan måsten. Inga tider att hålla, inga människor att möta. Att bara vara. Kändes nästan overkligt. Har i månader hållit på som en skottspole, med en massa engagemang - som krävt närvaro och engagemang.
Nu kunde jag i timmar sitta i solen ute på tunet. Läste, tittade på hur flugsnapparna (s-v) utnyttjade käppar som jag satt ut, för att kunna kolla in insekter - och fånga dem.
Hade en nattfjäril i diskbaljan (bilden ovan), men den hade inte drunknat och torkade så småningom upp och flög iväg.
Ett emigrantöde
Far och son Cleland (Nick f. 1985 och Matt f. 1946). Hirvlax, Munsala 15.7.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 196/364.
Här står Matt Cleland med sonen Nick framför det enda som finns kvar av gården där hans (Matts) mormors mor Lovisa Peth var född. Lovisa emigrerade som 17-årig flicka till Australien. Matt bor i Canberra med fru Ann (född i England), sonen Nick bor sen fyra år tillbaka i London med sin flickvän Else.
Stället hittas 80 m in i skogen från Pethvägen, en gammal slingrande grusväg som under 1800-talet var huvudvägen i området. På bilden nedan skymtar samma bod till vänster om gården, som i något skede revs och flyttades till en annan by.
Samtliga av Lovisas syskon emigrerade (till Amerika, Australien och St Petersburg) och gården såldes på auktion 1903.
Expedition "Roots"
Enda som är kvar. Pethvägen, Hirvlax. 15.7.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 195/364.
Farfars mors syster Lovisa Peth emigrerade som 17-åring från familjens bondgård i Hirvlax, Munsala till Australien under 1800-talet. Hon gifte sig med en norsk sjöman från Bergen, och bildade familj.
Jag träffade två av hennes barn, födda i slutet av 1800-talet, i Sydney 1986. Då lärde jag också känna flera av Lovisas barnbarn och barnbarnsbarn i Sydney, Hobart, Canberra och Adelaide.
Just nu är Matt, den tredje generationen av Lovisas ättlingar som är född i Australien på sitt första Europa och Finlandsbesök drygt 150 år senare ...
Jag och broder Mikael åkte ut till Pethvägen i Hirvlax för att söka efter stället där Lovisas barndomshem hade stått under 1800-talet.
Det tog en stund innan vi hittade husgrunden, inne i en tät 30-årig granskog. En bit bort från husgrunden stod resterna av en timrad bod (bilden ovan) med handsmidda spikar och beslag.
Hit skall vi ta Matt och hans son Nick i morgon, med fruar och flickvän. Källan till Matts finländska rötter.
Död och kall
Taltrast (Turdus philomelus). Pandros, Kimo 13.7.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 194/364.
Den 13:e var ett olycksdatum för denna taltrast som under morgonnatten flög mot ett fönster och bröt nacken. Kunde inte annat än ta några bilder och arrangera en fågelbegravning i trädgården.
http://www.luontoportti.com/suomi/sv/linnut/taltrast
"Taltrasten är en liten trast som till färgen liknar en dubbeltrast. Ryggen är enfärgat olivbrun och buken är vit med svarta pilspetsprickar. Också på marken liknar taltrasten en liten dubbeltrast, men står ofta med halsen indragen. Taltrasten skiljs från rödvingetrasten på sin blekare rostgula färg under vingarna och på sidorna och på avsaknaden av ögonbrynsstreck. Taltrastens tarser är ljust rödtonade. Näbben är brunsvart, undernäbben gulaktig med brun spets. Iris mörkbrun."