Med leriga skor
Film i soptunnan
I staden. Åbo i november 2014. Foto: Håkan Eklund.
I dag kollade jag in en massa kvarbliven film som blev kvar våren 2005 i ett kylskpåp när min första DSLR anlände med direktflyg från New York (levererad av en kompis som bor i USA).
Först nu åkte oexponerad diafilm och svartvit film i soptunnan. Ett tiotal rullar var exponerade - men inte framkallade ... Så abrupt blev övergången. Måste väl framkalla. Undrar vad som finns på dem?
Annars: jag brukar då och då söka upp gamla kameramärken som dyker upp i äldre litteratur, de hittas alla på denna sajt: http://camerapedia.wikia.com/wiki/Camerapedia
Nr 317/365.
Mammutfynd på Kökar
Eller så en förrymd cirkuselefant ... Kökar, november 2014. Foto: Håkan Eklund.
Wägers fyra steg
I Kökars stenrike. November 2014. Foto: Håkan Eklund.
Läser i Markus Wägers bok "Kreativ fotografering" (2014) om bakgrunden till hans bok. Han tyckte att de flesta fotoböcker skrivna av fotografer inte var tillräckligt pedagogiska och skrev själv en lärobok. Som autodidakt försökte han hitta ett nytt grepp om sambandet mellan teori och praktik. Själv hade han börjat fotografera digitalt 2006.
Han anser att tekniken bör vara en bisak i fotograferingen, visserligen en viktig bisak, men inte det viktigaste. Det som räknas är bilden. Resultatet. Tekniken är medlet som hjälper fotografen att nå målet.
I boken har han delat upp vägen till en kreativ bild i fyra "gestaltningsmässiga grundelement" som han uttrycker sig: perspektiv (vinkel, brännvidd, avstånd), skärpa (hur mycket skarpt), exponering (hur optimera) och komposition (för att få en dynamisk, intressant och spännande bild).
Sen tillägger han att det behövs ett femte steg för att få den perfekta bilden, ett steg som egentligen är det första ... "Det gäller att först hitta ett bildinnehåll, att utveckla en bildidé". Att utforma en idé är en kreativ process, en bra bild kommer inte av en slump konstaterar han.
Det kan vi hålla med om.
När mycket inte räcker
Inte mycket att se. Kimito 12.11.2014. Foto: Håkan Eklund.
Läser i tidningen om Putin. Igen. En Rysslandsexpert anser att han mer och mer börjar framstå som en liten despot som genom att hota, ljuga och skrämma åtgärdar ett inneboende mindervärdighetskomplex. Både sitt eget, och hela Rysslands.
Varför skulle annars ett land som redan breder ut sig över 1/9 av jordens landareal ännu behöva mera mark?
Han skulle göra det ryska folket en betydligt större tjänst genom att skaffa sig vänner och samarbetspartners, än som nu - skaffa en massa ovänner.
Flyttning på gång
Vilostund i läsfåtöljen. Åbo Akademi, CLL 11.11.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 315/365.
Har jobbat några sena kvällar med att flytta till ett nytt kontorsrum på jobbet. Nu är det nästan klart. Som sista pryl hämtade jag benranglet som jag måste placera i läsfåtöljen en stund så länge jag gjorde utrymme i ett hörn av rummet intill arbetsbordet, en meter från datorn.
Det känns bara så trivsamt med denna avskalade Homo sapiens som rumskompis, som visar hur vi ser ut under hullet. Jag brukar ibland fråga honom om goda råd, och får alltid goda svar.
Hjälmen med hårsvallet är en gåva från ett hotell på Åland där vi hade "projektfest" på det glada 90-talet.