Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vem känner Old Delft optik?


Fotograferad med Old Delft-objektiv.

Jag försöker spåra upp gammal optik, bland annat undrar jag om någon känner till den holländska optikfirman Old Delft som bland annat tillverkade objektiv för kameror?

Jag har förstått att de under åren 1949 - 1952 tillverkade ett begränsat antal objektiv för Exacta systemkameror, från 40 mm till 500 mm.

Orsaken till nyfikenheten är ett fel som jag hittat i Jukka Parkkinens biografi över författaren och fotografen Yrjö Kokko där han skriver att Kokko importerade ett 450 mm Old Delptin-objektiv från Holand våren 1950 (som han sen dokumenterade sångsvanhäckning med, bilder som var de första av sitt slag i Finland), men jag tror att han stavat fel. Jag har inte hittat något sådant märke som "Delptin".

Däremot nog Old Delft-objektiv. Men skulle gärna hitta mera info om detta märke. only one Old Delft lens in my collection.

According to A&R's latest book, 4 specific lenses with Exakta mounts, have been identified: Minor 3.5/4cm, Delfar 4.5/9cm, Delfar 4.5/28CM and the Delca 6.3/50cm. I recently acquired the 4cm f3.5 Minor lens

Postat 2014-01-02 19:45 | Läst 1502 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nya projekt


Vid Aura ås nedre lopp. Åbo 1 januari 2014. Foto: Håkan Eklund.

Det är alltid lika intressant att summera ihop ett år, att blicka tillbaka och kolla det som blev gjort, och sådant som blev ogjort.

Jag brukar varje år runt nyår "skissa på det nya året" genom att skriva ner ett tiotal punkter över sånt som jag vill åstadkomma. Oftast är det saker som gäller familj, jobb, fritid, motion, fotografering, skribentverksamhet, resor etc. En typ av enkel och riktgivande "projektplan".

Ok, ofta glömmer jag att kolla och ta allt på allvar och en del blir ogjort, men förvånansvärt mycket blir kvar i det undermedvetna och pockar på då och då, och blir gjort. Det är kul.

Som detta med att ta en bild om dagen, alltså att ta minst en bild/dag som går att använda "offentligt", det kan ju ses som världens mest onödiga grej. Men allt beror på hur man ser på saken. Efter att ha hållit på i två år, och lyckats en gång (2013), inser jag att detta är både roligt, utmanande och lärorikt.

Eftersom fotografering är ett hantverk som skall underhållas och där det gäller att så mycket som möjligt komma till en nivå där allt "sitter i ryggmärgen", är detta ett ypperligt tillfälle att tvinga sig själv till övning. Genom att försöka fotografera varje dag och att försöka få ihop några bilder trots att vädret är grått och trist och att det inte finns några "grand landscapes" i närheten (som idag) är en utmaning.

Och jag som tagit de flesta bilderna när jag är ute med hunden har ju fått ny stimuli att faktiskt ta ut hunden i ur och skur, och samtidigt försöka hitta en bild (som idag ...). Sen inser jag att jag mer och mer börjar tänka i bilder, och metodiskt söker motiv, också med framförhållning.

Ett resultat är att jag också får en illustrerad dagbok över året, som om några år (när mycket smält samman till en grå massa) är än mer värdefullt. Redan det att se vad det var för väder under året; + 5 C idag ... (liksom de senaste veckorna) är ju intressant, sånt som lätt glöms bort. Det senare inser man först när bilder gås igenom några år bakåt, och blir påmind om hur det egentligen var.

Alltså får detta bli årets första; 364 kvar ...

Postat 2014-01-01 17:53 | Läst 1633 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8