Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Motorcykelnostalgi


Far och son. Baliqsilar, Kizil Agach 9.10.2013. Foto: Håkan Eklund.

Det skall böjas i tid ... och graden av koncentration och körglädje kan man inte undvika att notera!

De enda motorcyklarna i fiskarbyn vid Kaspiska havets kust såg ut just så här, liksom i de flesta byar ute på landet.

Högljutt knattrande tvåtaktare som såg urgamla och skraltiga ut (krigstida modeller?), men som tycktes fungera hur bra som helst, och som bogserade ut fiskarbåtarna från byn till stranden.

Postat 2013-10-12 22:08 | Läst 2041 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Azerbajdzjan - dag 7


Åskådare. Alyaty, mittemot Gul Island. 10.10.2013. Foto: Håkan Eklund.

På returresan till Baku under sista skådardagen körde vi bland annat ut till kusten i en liten stad som hette Alyaty som låg en dryg timme söder om Baku. Vi parkerade oss vid ändan av strandpromenaden, med ett våningshuskvarter alldeles intill. Här skådades bl.a. svarthalsad dopping, purpurhäger, bronsibis och svarthuvad mås, bland stinkande avlopp och brötvis med skräp och avfall.

Och vi samlade en liten åskådarskara, både på marken och från fönstren runt om i höghusen. Trots att det rådde en viss språkförbistring minglade vi rätt obehindrat; vi lät både barn, ungdomar och äldre titta i våra hand- och tubkikare. De gillade det stort. Kanske hade de aldrig tidigare tittat i en kikare?

Men de kunde inte riktig förstå VARFÖR vi ville titta på dessa fåglar som flög förbi, simmade i havet eller sprang omkring på stranden! En man kunde lite engelska, och han frågade upprepade gånger "why"?  ...

Ja, vad svarar man? Onekligen måste det väl kännas otroligt dumt att komma långa vägar från Skandinavien bara för att titta på fåglar i en kikare ...

Sådana är vi, i - lands människorna.

Och just så slutade våra fina sju dagar i fält i ett land där man ännu inte har fullt koll på sin avifauna. Skulle vara spännande att kunna tillbringa mera tid i ett sånt här land och hjälpa till att reda ut vilka arter som häckar, och hur sträcken går - och mycket annat.

På morgonen hade vi sökt den sällsynta rovfågelarten shikra i en ekskog söder om staden Massaly, där tyska ornitologer under våren hittat häckande fåglar - som var en något av en ornitologisk sensation i landet! Shikran påminner om sparvhök och balkanhök. Efter en timmes "skallgång" lyckades vi se tre "sparvhökliknande" rovfåglar som kom ut ur skogen, men vi såg dem inte tillräckligt tydligt för säker artbestämning. Som var aningen trist ...

Från AviFaunas webbplats "I blickfånget - just nu":

Sista dagen, återfärd mot Baku med några längre skådarstopp längs vägen. Fruktlösa men också chansartade sök efter shikra på häcklokal utanför Masalli på förmiddagen. Lunch i fält vid Machmud Chala gav bl a purpurhäger 1, resans 20 enda vita storkar, gåsgam 2, stäppörn 5, kejsarörn 1 juv, tjockfot 1, citronärla 1, "kaspisk" buskskvätta 4 och pungmes 5. Stopp vid grunda kustområden nära Älät gav rostand 14, svarthalsad dopping 2, långnäbbad mås 75 och svarthuvad mås 4 juv. I natt (tidigt 11 oktober) lyfter flyget västerut vid 05-tiden.

Nr 283/365.

Postat 2013-10-12 20:53 | Läst 1147 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Azerbajdzjan - dag 6


Fiskare. Kaspiska havet när gränsen till Iran. 9.10.2013. Foto: Håkan Eklund.

Också här stal jag åt mig några timmar egen tid (och missade en "lifer", en östlig sammetshätta ...) och koncentrerade mig på att fotografera fiskare som for ut på det långgrunda Kaspiska hav som låg alldeles spegelblankt, när alla andra for för att plocka arter till en lagun åt motsatt håll.

Här är det två fiskare som skall ut på fiskafänge, den ena drar båten i en lina medan den andra stakar på. Och aluminiumbåtarna hade transporerats från byn ut till stranden på trailers som drogs av urgamla 2-takts motorcyklar med sidovagn; härliga funderingar.  Skulle inte vara förvånad om det var ryska kopior av tyska krigstida motorcyklar, sådana som man såg allmänt i Estland ännu i slutet av 1990-talet.

Det här stället gillade jag: en liten fiskarby ute på en smal landtunga mellan en lagun och det öppna havet och där allt verkade lungt och idylliskt.

Byn hette Baliqsilar och ligger nära den jättelika lagunen Kizil Agach, inte helt långt från gränsen till Iran. Detta är ett viktigt övervintringsområde för 100 000 - tals övervintrande änder, gäss och vadare. Bland annat fjällgäss och rödhalsade gäss hittas här under vintern.

Från AviFaunas webbplats "I blickfånget - just nu":

Dagen kunde inte ha börjat bättre när vi i strålande morgonsol rullade ner från bergsskogarna och möttes av två blåkråkor längs vägen. Hela dagen viktes sen till kustlagunerna Kizil Agachs södra del med omgivande vassar, buskmarker och sandstränder. Snöklädda Talyshbergen som fond, drygt 20 grader och sol hela dagen! Mängder av fågel och arter, här ett urval: dvärgskarv 200, dvärgrördrom 1 juv, stäpphök 4 (vi närmar oss 30 på resan!), stäppörn 20, tatarfalk 1, mindre sumphöna 1, långnäbbad mås 150, skägg- och vitvingad tärna minst 1000, grön biätare vanlig, citronärla 10, kaveldunsångare 1, östlig sammetshätta 8, mindre flugsnappare överallt och isabellatörnskata 1.

Nr 282/365.

Postat 2013-10-12 20:29 | Läst 1051 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Azerbajdzjan- dag 5


Stäppen. Shirvan Nationalpark. 8 oktober 2013. Foto: Håkan Eklund.

Trots att jag av många betraktas som en rätt social person, som trivs bland människor och som sällan kan hålla käft (saktmodiga tycker förstås att jag pratar alldeles för mycket; de har alldeles rätt ...) så är jag också en person som trivs att vara ensam. Speciellt ute i naturen.

Under denna intensiva resa, när vi fungerade i grupp så gott som dygnet runt, lyckades jag stjäla åt mig tre tillfällen när jag bara strövade på egen hand. Trots att jag samtidigt förlorade en massa arter (och en och annan "lifer") så är det något som absolut inte grämer mig, jag vet att allt vad man gör har sitt pris. Och jag njöt storligen av dessa tre tillfällen. Ett av dessa gällde stäppområdet på bilden ovan.

Bussen hade stannat vid ändan av denna väg (syns som en flugskit i ändan av vägen ...) och vi skulle gå de 5 - 6 km som ledde ner till en fågelrik sjö. Alla utom jag skyndade iväg. Jag drog ut på stäppen, att jag inte såg vägen, och låtsades som om den inte alls fanns, och njöt storligen av det mäktiga öppna landskapet!

I två timmas strövade jag i sakta mak över stäppen , satte mig ner ibland med termos och smörgås för att i lugn och ro avnjuta en bit mat medan kalanderlärkflockar, grönbiätarflockar och massor med rödfalkar passerade revy. Liksom en ståtlig kejsarörn. Ibland skrämde jag upp svart frankolin (ny art för mig) och annat intressant. Och jag njöt i stora drag. Eftersom jag själv är född ute på en slätt (i svenska Österbotten) så har jag de öppna vyerna inprogrammerade i generna. Det känner jag alldeles tydligt.

Bilden ovan togs under vandringen tillbaka, innan Peter Bergelin (FS:are ...) & co kom tuffande i nationalparkdirektörens skraltiga Lada och insisterade på att jag skulle hoppa ombord, att jag inte skulle försena avfärden med bussen. Och det kändes faktistk rätt lyxigt att sätta sig i en bil efter många timmars vandring med kletig lera under bootsen ...

Tillbaka vid bussen klättrade naturfotografen Jan-Michael Breider upp i ett observationstorn nära vägen där har råkade skrämma iväg två tornugglor som låg och latade sig i uppsatta bolådor ...

Och just när vi rullade vidare satte sig en ung aftonfalk på en ledningstråd bredvid vägen.  Sånt är ju inte precis fel ...

Från AviFaunas webbplats I blickfånget - just nu:

Sex timmar i Shirvans öppna stäpplandskap med lite buskmarker och slättsjön med omgivande vassar. Bland obsarna märktes vitögd dykand 30, svart frankolin 8, dvärgskarv 150, krushuvad pelikan 25, purpurhäger 3, stäppörn 5, stäpphök 5-6, aftonfalk 1 ung, purpurhöna 7, armenisk trut 1 adult, grön biätare 75 och kalanderlärka 350. Vi körde söderut genom ett rikt jordbrukslandskap och stannade vid våtmarkskomplexet Machmud Chala en stund: svart stork 25, pilgrimsfalk 1 ung, vitvingad tärna 25 samt hundratals hägrar, kaspisk trut, jättesvärmar av stare och gråsparv/spansk sparv inför nattkvisten. Gott om görna biätare och dvärgskarvar längs vägen. Nu väntar två nätter på kurort i Talyshbergen och imorgon kustlagunen Kizil Agach.

Nr  281/365.

Postat 2013-10-12 20:09 | Läst 1066 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Azerbajdzjan - dag 4


Vägen förbi slättsjön Haji Gaboul. 7.10.2013. Foto: Håkan Eklund.

De flesta resenärer önskar ju helst soligt och varmt väder under en semesterresa. Men frågan är om det egentligen är optimalt för en som gärna fotograferar? Eller ens för fågelskådning?

Av sju fältdagar hade vi sol och värme endast under de två sista dagarna; tack och lov säger jag!

Fotografiskt sett var det ju så mycket mera intressant med molnformationer, dimma och regn. Som här på bilden ovan. Vi hade stått i timmar vid insjön Haji Gaboul och tittat på 10 000 - tals fåglar (simänder, vadare, måsar, flamingo) och skall köra vidare söderut när jag tog bilden av landsvägen med tunga regnmoln i skyn.

Här vid sjön fick jag två "lifers", nämligen sumpvipa (Vanellus leucurus) och stäppvipa (Vanellus gregarius). Sjön ligger i nordöstra hörnet av Sirvanstäppen söder om Baku.

Nu kan man ju fråga sig varför jag fokuserat på landskapsbilder under en ornitologisk resa; ja - bara för att det inte riktigt funkar att börja smyga på fåglar för att på nära håll kunna fotografera (och eventuellt störa ...) när de flesta är nöjda att på avstånd stå och kolla in med fina tubkikare. Och sen är det rätt bökigt att släpa med 500 mm eller kraftigare när man har fullt upp med stativ och tub, handkikare och kamera med olika mindre objektiv (hade dock 300 mm + 1,4 x för flyktbilder).

Skall man fotografera fåglar behövs tid och ensamhet, det är inget som man gör under en skådarresa. Förstås blir det en och annan flyktbild, och kanske något till, men sällan blir det några "höjdare" med sådana snapshots.


Från AviFaunas website "I blickfånget -just nu":

Resan fortsatte söderut och det kylslagna och tidvis regniga vädret höll i sig. Det skulle ju vara skön "sensommar" nu! Vid klippformationerna i Gobustan kollade vi in hällristningar från stenåldern samt också romarrikets östligaste "I was here"-inskriptioner från 200-talet. Det var klent i fågelväg men charmiga klippnötväckor och målarten finschstenskvätta hängdes in. Eftermiddagen spenderades vid den grunda slättsjön Haji Gaboul med stor art- och individrikedom. Ett axplock: rostand 7, vitögd dykand 1, större flamingo 350, fem arter falkar varav 2 pilgrimmer som drev upp stora moln av fågel, skärfläcka 450, sumpvipa 7, stäppvipa 1, dammsnäppa 30 och kustlabb 13! Till fikat bjöds på mindre flugsnappare 3 och en läcker ung stäppörn. Därefter avverkade vi sträckan ner till Salyan där vi nu övernattar. I morgon väntar Shirvan Nationalpark!

Nr 280/365.

Postat 2013-10-12 19:27 | Läst 1273 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 ... 9 Nästa