Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En pigg granne


Svartvitflugsnapparhona, hemma i trädgården. 16 juni 2012. Foto: Håkan Ekund.

I fjol satte jag upp en holk i ett ungt körsbärsträd som jag planterat för ett antal år sen. Först i år accepterades holken av ett s-v. flugsnapparpar. Nu har de ungar och matningstrafiken är i full gång.

Satt under förmiddagen en stund med 500 mm och följde med trafiken. Här kollar honan in fotografen; lägg märke till den typiska "flugsnapparnäbben" som är mycket bred vid basen. Det gäller att vara "stor i truten" för att lyckas fånga insekter.

Postat 2012-06-16 13:21 | Läst 2263 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I pausen


Inne i en Rhododendron. 14.6.2012. Foto: Håkan Eklund.

Trots att jag normalt inte är sååå intresserad av fotboll, så kan jag faktiskt inte låta bli att titta på en massa fotbolls EM-matcher på teve. Man bara sugs med i spelet.

Som i kväll (Italien-Kroatien, Irland-Spanien). Trots att spanjorerna klassade ut irländarna var det bara så underhållande att följa med deras precisionspassningsspel.

I pausen måste jag snabbt ut och ta dagens bild, som jag höll på att glömma. Fick duga med en blommande Rhododendron bredvid trappan.

Postat 2012-06-14 22:59 | Läst 1983 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Om att återuppliva en gammal bildskatt


Inkastaren. Nagu 13.6.2012. Foto: Håkan Eklund.

I flera månader jobbade jag i vinter med fotografen Kaj Dahls (1945-2003) bildskatt som blev ett innehållsrikt och välemottaget temanummer för tidskriften Skärgård (recenserades i går i Borgåbladet och i Västra Nyland).

Kompisen Anders Fagerlund som har tagit hand om alla hans gamla utställningsbilder (från 1970-talet) har ställt ut dem på nytt i Sjöfartshuset i Nagu (bilden ovan), som hade ett välbesökt vernissage igår kväll. En ny bekantskap för mig var Kaj Dahls dotter som bott i Spanien i drygt åtta år, som uppskattade att jag och Anders uppmärksammat pappan som för många idag är en bortglömd fotograf.
Idag är hans böcker mycket svåra att hitta.

Kaj Dahl dokumenterade i mitten av 1970-talet den sista generationen skärgårdsbor som levde av och med havet, hade några husdjur - och levde så  nära naturen man bara kunde. Enkelt och ekologiskt. Och just detta lyckades Kaj Dahls så bra fånga på bild och berätta om i sina böcker.

Det som jag också uppmärksammade i temanumret är den kulturskandal som bokförlaget (Schildts) orsakade, när deras nya VD avbröt samarbetet med Kaj Dahl just när hela bokprojektet fått luft under vingarna.  Dahls ambition var att i bokform dokumentera hela det svenskspråkiga skärgårdsområdets inbyggare (skäribor som levde på öar i Östnyland, Västnyland, Åboland, Åland och Österbotten). Han hann få ut två böcker (Nyländsk skärgård och I Ålands övärld) med den gamla förlagschefen - som gillade projeket. Sen gick han i pension. När materialet till den tredje boken, den om Åboland, var klart efter ett helt års arbete, blev det tummen ner från den nya förlagschefen som inte var intresserad. Så kan ett livsverk spolieras. På den tiden fanns det inte så många förlag som gav ut böcker på svenska i Finland.

Likadant gick det med materialet från Östnyland. Långt senare donerade han det materialet till kulturfolk i regionen, som tidningen Borgåbladet nu försökt hitta, med blandad framgång.
Kultursektorn i Borgå har inte riktigt kläm på var materalet är idag! Så kan det gå med donerade bildskatter ... Skamligt.

Postat 2012-06-14 19:26 | Läst 2472 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Emeritus


Professorn. Kankas gård 12.6.2012. Foto: Håkan Eklund.

Vi åkte igår från jobbet ut till en 1500-tals herrgård i Masku på vår traditionella "sommarutflykt", innan folk drar iväg på semestrar. Trevligt program, rundvandring i en historisk miljö och avslutade med en fantastiskt god middag.

På bilden ovan föreläser Professor Emeritus Bo Ossian Lindberg under temat Akademiska anekdoter och traditioner under rubriken: "Humanisticum för 60 år sedan" (gäller Åbo Akademi), som frambringade muntra skratt. I tiden var han länge anställd vid universitetet i Lund.

Kankas gård utgör urtypen för det som under medeltiden och på 1500-talet beteckandes som ett "fast hus", dvs ett stenhus som tjänade både som bostad och försvarsanläggning. De äldssa delarna av huset härstammar från slutet av 1400-talet.

Postat 2012-06-13 11:37 | Läst 2251 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

I den ljusa försommarnatten


Jorduggla på utkik, kl.00.05. Vörå, 10 juni 2012. Foto: Håkan Eklund.

De ljusa österbottniska nätterna har något magiskt över sig. Speciellt för en som tillbringat många år i tropikerna, där halva dygnet är mörkt - känns det overkligt med fotoljus vid midnatt, som på bilden ovan. Trots att denna bild bara är tagen 400 km norrom Åbo, är det en viss skillnad i midnattsljus. Och fortsätter man lika mycket till, norrut, blir det ännu ljusare.

Jag gjorde en några timmars utflykt i Oravais-Vörå kring midnatt senaste lördag-söndagnatt, och fick bland annat njuta av denna ståtliga jorduggla.

Postat 2012-06-12 12:42 | Läst 1752 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa