Med leriga skor
En läsupplevelse - dag ett
Teaterbron över Aura å, Åbo. 1 januari 2012. Foto: Håkan Eklund.
Vilken omväxling. Årets första dag solig och med lite snöpuder och några minusgrader. Jippii!
Men säg den glädje som varar ...
Hade i går kväll några timmars kvalitetstid (med teven avstängd) med Mattias & Monikas Klums bok "Den sköra tråden" som jag köpte på antikvariat i Sthlm härom dan.
Gillade boken av flera orsaker:
- gillade konceptet där första tredjedelen av boken ger en historisk tillbakablick skriven av den danske docenten Mogens Trolle Larsen, en av världens främste kännare av det asiatiska lejonets historia
- sen kommer paret Klums text, vars stilistiska kvalitet imponerar! och bilderna är mycket konstnärliga
- boken avslutas med djurparkszoologen och kattdjursspecialisten Stefan Jonssons text (han kommer från Eskilstuna Zoo) där han berättar vad som idag görs för att rädda det asiatiska lejonet.
Ett perfekt paket, både infomässigt och konstnärsmässigt!
Så här presenteras bokenpå internet av förlaget:
"Mattias Klum - den svenske fotografen med världsrykte - har denna gång gjort ett nedslag hos spillran av asiatiska lejon i Girskogen i västra Indien. Den sköra tråden är berättelsen om hur människan drivit lejonet mot utrotningens yttersta gräns. Genom Mattias och Monika Klums skildring kliver vi rakt in i ett historiskt drama, där sista akten utspelas i vår tid...
För 2300 år sedan fanns det asiatiska lejonet från Grekland till Indien och Bangladesh. I antikens arkitektur och konst finns mängder av lejonsymboler. Avbildningarna härstammar från det asiatiska lejonet, en art genetiskt skild från det afrikanska. Idag finns detta lejon endast kvar i en 100 kvadratmil stor skog i västra Indien, trängt mellan Tharöknen i norr och Arabiska havet i väster, hotat av en ständigt ökande befolkning i både öster och söder. Den sköra tråden är en angelägen berättelse om hur människan genom ständig utbredning och ihärdig troféjakt drivit det asiatiska lejonet mot utrotningens yttersta gräns. Genom Mattias och Monika Klums närgångna och inkännande skildring av lejonen och Maldharifolket kliver vi rakt in i ett detta historiska drama.
Att det asiatiska lejonet alls finns kvar idag beror på den framsynte islamske storfursten Sir Mahabat Khanji, som år 1900 bestämde sig att låta freda de sista kvarvarande lejonen. Idag finns ungefär 300 lejon i Girs nationalpark. Lejonen lever i livsviktig samexistens med herdefolket Maldhari, som spelar en avgörande roll i den sköra ekologiska balansen. Girskogen är de asiatiska lejonens sista hemvist på jorden.
Den historiska bakgrunden beskrivs av den danske docenten Mogens Trolle Larsen, en av världens främste kännare av det asiatiska lejonets historia, och djurparkszoologen och kattdjursspecialisten Stefan Jonsson från Eskilstuna Zoo berättar vad som idag görs för att rädda det asiatiska lejonet."