Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Bokfynd i snöslask


Första snön i Åbo. 9 december 2011 kl. 14.40. Foto: Håkan Eklund.

På vägen tillbaka från en sen lunch beslöt jag att söka reda på ett antikvariat som en kompis tipsade om igår. Körde genom stan i vinterns första snöslask, härligt! Bilden ovan togs när jag parkerade utanför antikvariatet på Trädgårdsgatan.

Och vilket ställe sen! Kaos, men ändå med nånslags systematik. Hittade massor med böcker på svenska, som inte är någon självklarhet i finländska antikvariat. Hittade fotografen Kaj Dahls "I Ålands övärld" (1976), fotografen Tore Johnsons "Färdmän från isarna" (1964), Heikki Willamos "Eläinkuvaus" (1988) (dvs. om djurfotografering),  Sven Sjöbergs "Rysshärjningar i Roslagen" (1981), Paavo Rintalas "Fjärrpatrullen" (1964) och Nils Wikbergs "Jag var krigsfånge" (1942).

Den sistnämnda boken handlar om en finlandssvensk konstnär som blev tillfångatagen av bolsjevikerna i februari 1940 (vinterkriget), en dokumentär berättelse som det inte finns så många av. "Färdmän från isarna" är en klassiker, som handlar om de sista riktiga säljaktfärderna ute på Bottniska vikens isar, dvs. österbottnisk kustbor som varje vårvinter drog ut i "fälan", en jaktkultur som försvann i början av 1970-talet. Författare är journalisten Jan Sundfeldt och fotograf Tore Johanson.
En reportagebok som är av stort dokumentärt intresse.

Samtliga böcker är synnerligen intressanta böcker. En del har jag från tidigare, men det är bra att ha "pärlor" att ge bort vid behov. Heikki Willamos naturfotobok har jag sökt länge, kul att hitta den. När den boken gavs ut var inte Willamo lika känd i naturfotokretsar som han är idag (han är ju också finsk redaktör för Camera Natura, har studerat i Umeå i tiden, och talar rätt bra svenska).

Postat 2011-12-09 15:10 | Läst 2768 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Triggar fotolusten


På väg hem från jobbet. Åbo 8 december 2011. Foto: Håkan Eklund.

Att komma hem i mörker och snöslask, öppna postlådan och hitta en fototidskrift - är just den guldkant som behövs i senhöst- (känns så) eller förvintertristessen.

Denna gång är det Camera Natura nr 4/2011 som väntar att bli läst; som vanligt en estetisk upplevelse, kvalitet från början till slut.

Gillar pärmilden med två kor som fotograferats av Roine Magnusson som illustrerar artikeln "Kon i våra hjärtan", som handlar om betesdjurens stora inverkan på ett biologiskt rikt landskap.

Artikeln "Tasmaniens skönhet" av Chris Bell imponerar och för tankarna till ett besök på ön för ljusår sen, när jag och unga frun A var på semesterresa från Fijiöarna och sökte upp släktingar med rötter i Österbotten, därifrån jag kommer. När vi körde omkring i en gammal lånad Holden (kopia av nåt amerikanskt dollargrin) och såg samma vyer som Bell har fotograferat. Bilder triggar minnen, precis som musik.

Som sagt. Tidskriften Camera Natura handlar om estetik, från början till slut. Och triggar fotolusten.

Postat 2011-12-08 20:54 | Läst 2007 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Med byxorna ner ...


Under nya bron, Aura å, Åbo. December 2011. Foto: Håkan Eklund.

Läser senaste nummer av Kamera (nr 12/2011) och häpnas över en bild av engelska drottningen sittande (på toabyttan ...??) med trosorna halvvägs ner över knäna, djupt försjunken i tidningsläsning ... Vad tusan är detta tänker jag!!??

Kommer småningom underfund med att fotografen Alison Jackson roar sig med att profilera sig som en fotograf som låter den konstnärliga friheten ta över, och manipulerar bilder i all oändlighet, helst med kungligheter och andra kändisar. Ganska kul egentligen; dock vågat.

Hennes bilder hittas på www.alisonjackson.com.

Kanske det är så här som Terje H borde ha profilerat sig, genom att öppet visa hur man producerar imponerande bilder - via skojeri.

Postat 2011-12-07 22:42 | Läst 1919 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gillar Skavlan


Den nyinvigda bron över Aura å, Åbo. 2 december 2011. Foto: Håkan Eklund.

Jag är ingen stor teve tittare, lite för passivt för mig. Men Skavlan gillar jag. Alltså norrmannen Fredrik Skavlan och hans show på SVT, som sen någon månad tillbaka också kan ses i Åbo, på FST5 (den finlandssvenska kanalen).

Gillar tempot i programmet, att man kan diskutera substans på ett avslappnat och underhållande sätt. Många motsvarande program (spec. i USA) handlar mest om trams och bullsh-t. Och Skavlan kan konsten att ställa svåra frågor och samtidigt hålla kvar glimten i ögat, att ingen trängs in i någon återvändsgränd av en agressiv programledare. Det är en konst som skickliga "people-persons" har, som kan gå rakt in i ett känsligt ämne med positiv energi- utan att det känns anstötande och offensivt.

Detta är ett härligt och fungerande koncept. Och jag gillar hans språk, en skandinaviska blandning av norska och svenska.

Bilden ovan har jag sett ett antal kvällar, men aldrig kommit mig för att ta, dvs. att stanna och rigga upp stativet. Nu såg jag den spännande himlen i fonden, som snabbt höll på att försvinna, och fick skynda på. Och bron invigdes för en vecka sen, är splitterny.

Postat 2011-12-02 22:26 | Läst 2018 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Om bokpresentationer


Ambulanser på väg till universitetssjukhus. Åbo, november 2011. Foto: Håkan Eklund.

Hade igår en presentation av Göran Segeholms bok "Konsten att ta vinnande bilder" i Åbo Underrättelser (Finlands äldsta dagstidning, från 1824). De slog upp det på hela mittuppslaget, mäktigt! Hade med tre egna bilder som representerade innehåll, form och budskap - som Segeholm så briljant skriver om.

Innehållsbilden (en spillkråkshanne som matar sin ungar vid bohålet i en tall) hade de slagit ut på en hel sida (i princip A3 storlek); såg fint ut. En spillkråkhäckning som jag berättade om i en blogg i juli (http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/spillkraka-som-granne.htm)

Trots att jag jobbar som tidskriftsredaktör och skrivit i dagspress i 40 år, är det fortfarande lika barnsligt roligt att se egen text och bild i tryck. Närmast handlar det om glädjen att kunna dela med sig av sina tankar och intryck, och när det gäller bokpresentationer  är det ju det senare som utgör fokuseringen. Kompletterat med egna tolkningar och kommentarer.

Och sen är det också ett sätt att få böcker från olika förlag, gratis! Fast jag utgör väl nog ett undantag när det gäller bokrecensenter: många böcker som jag presenterar i tidningar/tidskrifter har jag faktiskt köpt själv ... (i min iver). Men det är roligt att skriva bokrecensioner om sådana ämnen som man själv gillar, det tröttnar jag aldrig på.

Postat 2011-12-01 22:18 | Läst 1904 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera