Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Närkontakt med björn


Fyraårig björn, passerar nära. Halsmärkt. Kuhmo 8.8.2010. Foto: Håkan Eklund.

När man sitter i Lassis björnfotogömslen börjar man ju känna igen de olika individerna. De har alla lite olik färgteckning, kroppsform och ålder. Åldersmässigt representerar de allt från tre till 20 + år.

Denna mycket svarta individ (svart också i färg ...) är 4-år gammal (= ung), och ser mycket liten och "barnslig" ut jämfört med de gamla, stora, bruna bamsingarna. Och den är kvick och sprallig. Springer ofta.

Som här; sekunden efter att denna bild togs. Björnen kom nära förbi mitt gömsle, jag skiftade tyngd för att få bättre balans där jag satt, och en jädrans golvplanka knakade till - och mera behövdes inte: svartingen svängde sekundsnabbt kurs, och sprang iväg med en jäkla fart ...

Den här björnen har också ett "halsband" med sattelitsändare, som inte syns just på denna bild. Alltså följs den av forskare. Skulle vara kul att veta hur den rör sig under en säsong!

Postat 2010-08-10 15:49 | Läst 3226 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Björn i landskap


En av de tio; Rahkosuo, Kuhmo 8.8.2010. Foto: Håkan Eklund.

Har igen varit med en av "mina" Artkursgrupper till björn- och vargmarkerna i Kajanaland. Och det blir man ju aldrig trött på. Denna gång hade vi tur och begåvades med ett tidvis strålande fint ljus. 
Jag anser ju att det är en medborgerlig rättighet att få se våra värdefulla stora rovdjur i vild natur, åtminstone en gång i livet, därför ser jag till att alla mina kursister får komma på "björnsafari" hos Lassi Rautiainen i Kuhmo (www.articmedia.fi).  Det kostar att sitta i dessa fotogömslen, men det är värt priset.

Denna gång var det "ryssvärme" vid östsgränsen, minst + 30 grader, med ett märkligt soldis varje dag. Och det var bastuhett inne i gömslena; det blev lättklätt (tur att det inte finns övervakningskameror i gömslena ...). Sov för första gången (mellan kl. 01-04) enbart i shorts, utan sovsäck. Det berättar allt.

Här dyker en björn upp redan kl. 20.01, och jag passade på att ta  "landskapsbilder", dvs. lät 500 mm vila och använde 70-200 mm. Den första natten räknade vi in minst 10 olika björnar. Enligt Lassi Rautiainen så finns det 14 björnar i området, av dem är endast 2 honor! P.g.a. vargnärvaron håller sig honor med ungar borta från just detta område. Och varg fick vi se först den tredje natten.

Igen blev det tre nätter i gömsle med sammanlagt tio olika björnar och två olika vargar. Inga järvar denna gång, enligt Lassi Rautiainen så har vargnärvaron gjort att järvarna håller sig bort från detta myrområde. Först nu börjar jag förstå att uppskatta några järvbilder som jag tog under min allra första kojnatt i dessa marker i september 2007  (http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/11176.htm). Jag har gjort några förstoringar på bilden (bättre än bloggbilden), och är mycket nöjd med den. Järven är ju betydligt ovanligare i Finland är både varg och björn. Hatad (och tjuvjagad) av många renägare.

Fick också träffa Bo Kristiansson (Vålådalen) som kom för att filma; har är ju Sveriges motsvarighet till Lassi Rautiainen. Bosse var imponerad av vår ryssvärme, sade att de haft en kall och regning sommar i hans fjälltrakter.

Postat 2010-08-10 14:37 | Läst 3551 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det tysta folket


Konstverket "Hiljainen kansa" (Det tysta folket), Suomussalmi, sommaren 2010. Foto: Håkan Eklund.

Den som kör längs östgränsen i Finland norrut mot Kuusamo (riksväg 5) kan inte låta bli att reagera för detta imponerande konstverk, eller installation! Det gäller ett tusental träkors ute på en åker som har fått en mänsklig skepnad. Helt underbart!

Konstnären heter Reijo Kela (född 1952) och verket heter "Hiljainen kansa" (Det tysta folket) som uppfördes på nuvarande plats hösten 1994. Innan det hade han ställt ut "folket" på torget i Helsingfors.

Två gånger i året piffas figurerna upp med nya kläder och nya "torvhuvuden". Det senare direkt ur åkern. Intill ligger också ett "kaffehus" i en stocklada, pittoreskt så det förslår.

Det är många som frågat konstnären vad han vill säga med  konstverket, men en sån fråga lär han inte svara på. Var och en får göra sina egna tolkningar.

Postat 2010-08-05 15:01 | Läst 5304 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Innan åskregnet II


Parkberget, Hangö 30 juli 2010. Foto: Håkan Eklund.

Kunde inte låta bli att plocka med en "kustlandskapsbild" till från mysiga Hangö. Det ser fridfullt ut på bilden, men två minuter efter att bilden togs började regnet ösa ner. Jag hann ta en handfull bilder med detta objektiv, innan det gällde att packa ner. Men ljuset var trollskt, ett hål i molnet med låg sol i väster gav det magiska ljuset under några minuter.

Synd bara att jag inte hann ner till stranden för att plocka bort björkruskan som någon hade satt upp bland strandstenarna, den hör liksom inte hemma i bilden. Och det gick inte att byta fotoposition för att få den längre ut i bilden ...

Är nu tillbaka i jobb i Åbo, och försöker på nytt komma in i det "vanliga" livet igen. Men lätt är det inte efter en härlig semestermånad.

Postat 2010-08-02 17:35 | Läst 2820 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det lilla landskapet


Vågsvall utanför Casino, Hangö. 1.8.2010. Foto: Håkan Eklund.

Ok, just nu "packar vi ner" fotokursen vid Hangö sommaruniversitet. Vi har haft alldeles ljuvliga dagar i fotografins tecken i en mycket fotovänlig miljö. Paul S har skött om "datasektionen med LR och PS; jag har skött om "fotosektionen".

Vi avslutade med ett bildspel där alla deltagare presenterade sina tio arbetsuppgifter, och det blev ett fint collage med kust- och kulturlandskap samt ett antal växtporträtt. Bra jobbat!

Patrik Larsson (Creative Adventure) brukar kalla denna typ av bilder för det lilla landskapet, och det låter mycket beskrivande.

Postat 2010-08-01 15:32 | Läst 3010 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera