Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Isigt


Istappar längs bergsvägg, Hirvensalo, Åbo. 6.2.2009. Foto: Håkan Eklund.

Mulet, halvmörkt, kontrastlöst, svagt snöfall. Då är det lämpligt att gå nära, att ta makron med på hundvandringen.

Kollade in ett helt batteri med istappar i en av mina favoritbranter en bit in i skogen. Där fanns motiv i massor. Trots "halvmörkret" lyckas dessa istappar suga åt sig ljus på olika sätt, det blåa i istappen är troligen från min jacka ...

Här kunde jag ha stannat hur länge som helst, men hunden ville vidare - och datorn/jobbet väntade. Men de lär inte smälta bort i rappet, trots att töväder är utlovat.
Postat 2009-02-06 13:34 | Läst 4137 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Älskar kallt vatten


Strömstare (Cinclus cinclus), Nautelankoski fors, Lundo. Febr. 2009.
Foto:  Håkan Eklund.

Konstnären och författaren Gunnar Brusewitz (1924-2004) skrev i boken "Vägval i minnesmark" (1992) att "Ingen fågel är bättre anpassad till bäckar och kvarnforsar än strömstaren. Den har fått sin färg av det betsbruna vattnet och de vita skumkakorna som vaggar mellan stenarna. Till och med dess rörelser och beteeende är perfekt samspelta med de forsande virvlarna. Samma nervösa snabbhet och överraskande kast som vattenkaskaderna. Det skarpa locklätet är tillrättalagt för att obesvärat kunna tränga igenom forsbruset, och ofta hör man den genomträngande visslingen långt innan man ser fågeln."

Just så är denna märkliga tätting som fångar sin föda under vatten, dessutom  i ett iskalt sådant; ett av många märkliga  saker i naturen. Den som inte läst Brusewitz, skall göra det! Det är inte många som har en sån bredd som Bruz hade, han kunde det mesta om natur och  kulturhistoria,  och han lyckades förmedla allt detta på ett sätt som ingen annan lyckats med. Dessutom var han ju en gudabenådad konstnär som med några penseldrag fick fram stämningar som ingen fotograf lyckas med.

Jag har de flesta böcker ur hans rika produktion i min bokhylla, många har jag presenterat i min naturruta i Åbo Underrättelser, och jag ångrar att jag aldrig åkte till Roslagen för att träffa honom innan det var för sent.

Bilden ovan är tagen en bit nerströms från en gammal kvarnfors; minus 15 C vid fotograferingstillfället.
Postat 2009-02-05 21:36 | Läst 5272 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Himmelskt


Favorittallen på berget, Hirvensalo, Åbo 3 februari 2009. Foto: Håkan Eklund.

Efter några helt kalla, klara dagar med hög blå himmel så blev det väderomslag under eftermiddagen: milt och molnigt. Men visst kan också moln vara dekorativa om det bara finns tillräckligt med ljus emellan duntussarna.

Besåg en vacker solnedgång från favoritberget med blänkande nyis. Vårkänsla i luften. Hörde sjungande svartmes.
Postat 2009-02-03 22:12 | Läst 4330 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Frostallé


Vit dam i frostig allé, Lundo 2 februari 2009. Foto: Håkan Eklund.

Idag passade jag på att fotografera frost, fick massor med riktiga vinterbilder som jag bl.a. behöver för ett projekt.
Här i Åbo fanns det just ingen rimfrost, trots att det var - 17 C i morse. Körde upp längs Aura å ca 20 km och hittade ett område med otroligt fin rimfrost i träd, mot en klarblå himmel. Himmel så fint det var ...

Just när jag skulle gå till bilen för att  åka hem möter en ung dam i vita kläder som är ute på lunchpromenad. Hon passade perfekt in i den täta frostallén med björkar. Gav liksom lite liv åt bilden.

Kändes nästa overkligt med all den fina rimfrosten, och det var helt vindstilla. Sådana här dagar inträffar inte alla år här i trakten, den kan räknade på ena handesn fingrar under en femårs period. Kunde också fotografera en strömstare idag.

Sitter just nu och kollar sista korren på ombrutet material till årets första nummer av tidskriften Skärgård, som handlar om arkeologi. Ett spännande ämne.

Postat 2009-02-02 21:45 | Läst 4326 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bokskatt


Kompassnålar, Hirvensalo, Åbo. 1.2.2009.  Foto: Håkan Eklund.

Eftersom jag är en boksamlare, har alltid varit, kommer alltid att vara, har jag också samlat på mig en massa böcker om fotografering. Det är länge sen jag kollat in hyllan, men idag när det var dags för soffläge efter hundvandringen kom jag att som sällskap plocka ner några volymer av "The Encyclopedia of Photograpnhy"  som Greystone Press har gett ut i New York 1967. Undertiteln är "The Complete Photographer: The Comprehensive Guide and Reference for All Photografers". För att inte utgivarårtalet skall synas för tydligt har man valt att notera det i romerska siffror ...

Tyvärr har jag bara de tre första volymerna, inköpta på ett antikvariat i Vasa i mars 1983. Hur många som serien innehåller vet jag inte men den första volymen (i stort format) på 192 sidor omfattas enbart av bokstaven "a". Och det är en mycket intressant bok. Allt av vikt som rör fotografering och börjar på bokstaven a finns med, ex. ur innehållet: Abstraction in Photography, Action Photography, Ansel Adams biography, Agfa, Agitation, Anastigmat Lens, Angle of View, Animal Photography, Animation and the Disney Studio, Anthropology and the Camera, Aperture och så vidare.

Trots att mycket har ändrats beträffande det tekniska, så gäller det inte bildspråket och det slutliga resultatet. Massor med helt fantastiska illustrationer i boken. Skulle ha varit kul att ha haft tillgång till hela serien, det fanns väl bara dessa tre i antikvariatet då när jag köpte.

Bilden ovan är från hundpromenaden under förmiddagen. Visar hur träd i exponerade lägen visar var söder ligger; har man inget kompass med i terrängen kan man alltid lokalisera norr och söder genom att titta på träd.
Postat 2009-02-01 12:37 | Läst 4381 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 Nästa