Med leriga skor
FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT
Isläggning
Från favoritberget, Hirvensalo, Åbo. 4.1.2009. Foto: Håkan Eklund.
Gjorde en tur med hunden till favoritberget med utsikt över havet, och se - några dagars köld har fått havet att byta skepnad. Nyis i vikar och fjärdar, med några futtiga centimeter snö. Dessutom vintersol; vackert så.
Minus sjutton i morse, nu minus elva. Alldeles lagom. Och dessutom helt vindstilla.
Det är intressant att notera hur man via kameran så tydligt ser förändringar och skiftningar i naturen; två dagar är sällan likadana. Det är alltid något som ändrar. Så här såg detta ställe ut på Nyårsdagen:
http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/26315.htm
Utpräglade landskapsfotografer brukar ju hålla till på ett och samma ställe i timmar, med kameran på stativ, och dokumentera hur ljuset ändrar under dagens lopp. Jag som är en "strövare", har aldrig provat på det konceptet (förutom när jag suttit i Rautiainens björnkojor) - men borde någongång prova på.
Brrrrrrrrrrrrr
Friskalaviken, Hirvensalo 3.1.2009. Foto: HåkanEklund.
Första riktigt kalla dygnet denna vinter. Minus 17 C i morse, just nu minus femton. Soligt, frostigt och lungt väder, alltså en riktig vinterdag. Körde runt på ön en stund mitt på dan för att söka fotomotiv, försökte mig på några extrema motljusbilder. Inte alltid så lätt när solen står så lågt att den ändå lyser rätt in i objektivet. Här försökte jag skugga med ena handen, inte så lätt med det tunga 70-200 mm/2.8 objektivet.
Området till vänster på bilden utgörs sommartid av betade strandängar som går ut till en havsvik. En värdefull biotop som börjar bli en stor sällsynthet idag. Här häckar gulärlor, buskskvättor, tofsvipor och en massa annat intressant.
Den blå timmen
Kontorsbyggnad, Åbo hamn. 2.1.2009 kl.16.07. Foto: Håkan Eklund.
Jag försöker lära mig skymningsljuset, ett område som jag sysslat mycket lite med. Har insett att helt triviala motiv kan bli betydligt intressantare i dåligt ljus. Fast ordet dåligt är väl dåligt valt; ett intressant ljus kan väl inte vara dåligt? Men det är lärorikt att experimentera med fotografering i olika ljussituationer.
Till julen köpte jag boken "The Complete Guide to Night & Low Light" av Michael Freeman (2008) och där hittas ett och annat läsvärt. Det är en bok i stort format på 224 sidor; har bara hunnit läsa en liten del ännu - men känner att den blir en bra kunskaps- och inspirationskälla.
Bilden ovan tog jag på väg hem från jobbet, mörka snömoln kommer in från väster, en del av himlen är ännu klar i söder och ger extra ljus åt vindsfönstren. Fri hand, 1250 ISO, 1/60 s, f 4,5 och 35 mm (24-70 mm/2.8). Knappast en bild som skulle tåla stort format, men som webbild stör inte bruset så mycket.
Tyvärr blev det bara 2 cm med snö, det är allt vi har hittills - men bättre än mörk barmark.
Första skymningen 2009
Nalkande snömoln över Erstan, Hirvensalo 1.1.2009. Foto: Håkan Eklund.
Hade väntat mig en vacker solnedgång och åkte med hund och fru till ett skogsområde med god utsikt över Erstan (Airisto på finska) som Sverigebåtarna passerar på vägen från och till Åbo. Plötsligt kom det in mörka blåsvarta snömoln från skärgården i väster och ljuset försvann ganska snabbt (strax efter kl.15); innan vi var hemma föll det faktiskt några flingor - men sen bidde det inget mer.
I går skrev jag ett årsbrev (på nätet) till vänner och bekanta, om naturintryck under 2008. Det slog mig vilken fin dagbok det är att ha bilder och korta reflektioner på denna blogg! Jag behövde bara kolla med bloggen för att komma ihåg året, samt länka till bilder för att illustrera någon speciell händelse.
Någon har sagt att "Minnet är en dålig dagbok", och det är så sant. Snabbare än vi tror flyter händelser, dagar, veckor, månader och år ihop till ett enda spagettivirrvarr. Men det som är dokumenterat i ord och bild, vare sig i bloggar eller fotoalbum/-böcker - det står sig.
Dag ett 2009
Nyårsdagen i Uggleskogen, 1.1.2009. Foto: Håkan Eklund.
Måste riktigt känna på hur det är att skriva 2009. Hmmmm, helt ok. På nittonhundratalet var man ju van att skriva nior, speciellt i slutet av seklet.
Det är alltid lika intressant att börja från början med ett nytt år och skall min vana trogen lista upp ett antal mål att sträva till. Jag använder inte termen nyårslöften, utan skissar helt krasst upp operativa mål att försöka uppnå ang. jobb, familj, specialintressen, resor etc. När de sedan är inprogrammerade i det undermedvetna, strävar man automatiskt till att söka sådana vägar som leder fram till målen. Svårare än så är det inte.
På engelska finns ett uttryck som säger allt, "If you aim at nothing, you hit nothing". Så är det också beträffandei livet i stort. Det är alltid lättare att nå resultat om man själv vet vad man vill åstadkomma.