Med leriga skor
Bland isberg
Bland isbergen i Diskobukten, västra Grönland, 9.8.2008 kl. 22.00. Foto: Håkan Eklund.
En absolut "måsteaktivitet" vid besök i Ilulissat är att åka ut på kvällskryssning med gamla trålare som under 2,5 h tid kryssar bland isbergen i bukten. Nu i början av augusti åkte de ut vid 21-tiden och återvände en halv timme innan midnatt. Under den tiden ändrade isbergen och havet färgnyanser många gånger om. Speciellt fina är de efter solnedgången.
Det är svårt att fatta att dessa enorma isberg har kalvat från inlandsisens glaciärvägg, flutit ut genom Isfjorden och fastnat i det grunda vattnet i mynningen - som på bilden ovan. Småningom kalvar också dessa och sprids ut i bukten i mindre enheter.
Förutom att de utgjorde en visuell upplevelse var det också intressant att notera hela den ljudskala som rörelser i isbergen gav upphov till. Allt från kanonskott till åskmuller och krossad proslin - och allt däremellan.
Gravgård på natten
Inuitgravgård utanför Ilulissat, Pitoqqlo 10.8.2008. Foto: Håkan Eklund.
Den här Inuitgravgården passerade jag varje natt på hemväg från mitt favoritberg med utsikt över alla isberg i Diskobukten; vårt läger ligger bakom följande kulle, mellan gravgården och husen i bakgrunden.
Klockan är kvart över midnatt, solen har gått ner för 1,5 h sen men den ljusa natthimlen lyser upp både kors och husgavlar. Ett härligt ljus.
800 ISO, 1/60 s, f 2,8 och 120 mm (70-200 mm obj. och monopod).
Nu med några dagars perspektiv på vår Grönlandsresa inser jag hur privilegierade vi var, som i lugn och ro under en veckas tid bara fick ägna oss åt fotografering i en spännande arktisk miljö; tack för det Andy Horner!
Vitvingad
Vitvingad trut (Larus glaucoides), Ilulissat hamn 10.8.2008. Foto: Håkan Eklund.
En dag tillbringade jag flera timmar i hamnen i Ilulissat på västra Grönland. Förutom att jag fotade fiskar och fiskare, försökte jag komma underfund med vilka som var vittrutar och vilka som var vitvingade trutar, dvs två skilda arktiska trutarter som båda är sällsynta i Sverige och Finland men vanliga på Grönland.
Speciellt den vitvingade är mycket sällsynt hos oss. Den har också ett betydligt mera begränsat utbredningsområde än vittruten. Medan vittruten hittas i hela Arktis, allt från Grönland via Sibirien, Alaska och Kanada - häckar den vitvingade truten bara på Grönland och i nordöstra delen av arkiska Kanada (Baffin, Ellesmere Isl.).
Och jag blev inte så mycket klokare i hamnen. Jag hade glömt kikaren hemma !! (har nog aldrig hänt tidigare) och hade ingen fågelbok med, det finns ju inte så många fågelarter på Grönland - och det gällde att vara hårdhänt vid valet av utrustning; tunga fotogrunkor for ju iväg med mesta vikten, plus tält, sovsäck och matbestyr. Därför fick boken bli hemma.
Jag visste att den vitvingade var aningen mindre i storlek (några centimeter ...) än vittruten, men annars är de rätt lika, så jag fotograferade mest i blindo. Men nu har jag detaljstuderat det jag fotograferat och hittat en konkret detalj som är viktig vid artbestämningen - nämligen den s.k. orbitalringen runt ögat: den är gul hos vittruten och rödaktig hos den vitvingade truten. Och truten ovan har en helt tydligt rödaktig orbitalring när bilden förstoras, alltså bingo! (Sånt här är viktigt för en inbiten ornitolog ...).
I "Fågelguiden" (Mullarney, Svensson & Zetterström) säger man också att den vitvingade " --- ser oftast litet mer beskedlig ut, mer lik en mås med "normalstor" näbb, proportionellt större öga och rätt rundat huvud, i flykten ser den ofta korthalsad och småhövdad ut."
Inte så mycket att ta fasta på; därför uppskattas detta med orbitalringens färg (som är svår att se i flykten, men som kameran ändå dokumenterat).
Grönlandsnatt
Diskobukten strax innan midnatt, 10.8.2008. Foto: Håkan Eklund.
Under vår vecka i Ilulissat gick solen ner 22.45. Efter det blev det intressant att fotografera. Beroende på graden av moln vid horisonten färgades himlen och havet i olik starka färger, och isbergen fick alla möjliga spännande nyanser.
Inom en 2 km radie från vårt läger fanns det ett antal fina utsiktsberg där vi häckade varje kväll och natt, åtminstone till 01-tiden. Bilden ovan är tagen strax innan midnatt när två kryssningsfartyg försiktigt tar sig ut genom den isbergsfyllda Diskobukten.
800 ISO, f 5,0 och 1/60 s (70-200 mm, bilden 140 mm).
Några ur gänget lyckades fotografera knölval alldeles nedanför sitt favoritberg, sittande på lägre nivå närmare vattenytan. Den här bilden är tagen från högsta toppen av mitt favoritberg; härfrån hann jag med flera fina solnedgångar. Utsikten var fenomenal.
Isbergsstaden
Gatuvy i Ilulissat, Grönland. 8.8.2008. Foto: Håkan Eklund.
Det blev massor med bilder tagna under fem dagar i staden Ilulissat (betyder "isberg") som ligger 300 km norr om polcirkeln på Grönlands västkust. I denna isbergsstad bor det ca 4700 grönlänningar; i många avseenden ett unikt ställe. Från de höga bergen runt om har man en strålande utsikt över hela området.
Här en gatuvy från gatan Fredericiap Aqqutaa. Förstås är det Diskobukten utanför som hela tiden är fylld med fragment av isberg från en kalvande inlandsis som dominerar stadsbilden. En turistsevärdhet som lockar massor med turister.
Det är dock inte alla som gillar turister; på söndagmorgon passerade jag ett lokalt bostadområde med min kamera när ett gäng festande ungdomar på en balkong började kasta tomma ölflaskor efter mig (som kraschade i gatan tio meter bakom mig) med glåpord om "American tourist" ...