Med leriga skor
Isvass
Beckholmen, Hirvensalo 5.1.2008. Foto: Håkan Eklund.
Minus åtta i morse, isande kall vind hela dan - men soligt. Betydligt bättre än regn och dimma.
Gjorde en tur ut till Beckholmsstranden för att kolla isbildningen. Närmast stranden var vattnet fyllt med runda istallrikar, från farledssvallet (Silja- och Vikingfärjorna).
Fastnade för dessa "drumsticks" som gjorde vassruggarna till riktiga skulpturverkstäder.
Ikväll borde jag ta mig i kragen och börja skriva ett antal artiklar som lovats till höger och vänster; men det är alltid så svårt att komma igång.
I förra veckan (30.12.07) hade jag en helsidesartikel i Vasabladet (utkommer i Österbotten) om en kille som gjorde en fågelinventering vid Svirfronten (i Ryssland) under fortsättningskriget (1941-45). Området ligger mellan insjöarna Ladoga och Onega nordost om St. Petersburg, som de finska trupperna höll ända till våren 1944.
Det torde inte höra till det allra vanligaste att under brinnande krig syssla med sånt. Den synnerligen intressanta inventeringen hade sen publicerats i tidskriften Ornis Fennica XXI, no 4 1944 och också utgetts som särtryck. Det senare hittade jag av en slump på nätet i ett antikvariat i norra Sverige.
En kraftkälla av oerhörd styrka
Hirvensalobacken, Åbo. 4 januari 2008. Foto: Håkan Eklund.
Ett stenkast hemifrån finns en liten slalombacke som har en mycket kort säsong i det havsnära Åbo där vintrarna kommer sent. Eftersom inget snöoväder nått fram hit har de nu plockat fram snökanonerna. I morse hade vi äntligen ordentligt med minusgrader (-8 C) och den temperaturen kunde gärna stanna ett tag.
I kväll skall jag jobba vidare på mina "nyårslöften" som jag skissade ner på planet hem från Madeira. Egentligen använder jag inte termen nyårslöften, snarare en handlingsplan för året. Jag gör helt enkelt upp en enkel plan för olika delområden (familj, jobb, foto, skribentverksamhet, resor, kurser etc.) där jag skriver ner vad jag vill uppnå/förbättra under året. Ganska långt handlar det om att motivera mig själv att optimera det som jag vill få gjort under året.
För mig är det ett sätt att organisera/prägla det undermedvetna att fokusera på de saker som jag vill få gjort. Detta har jag hållit på med i många år, och det funkar hur bra som helst! Vi människor är mycket "lydiga" och programmerbara, något som många inte utnyttjar till fullo.
Att ständigt sätta upp nya mål (vid delmål) är en kraftkälla av oerhörd styrka ...
Bilskrift
Biskopsgatan, Åbo 3 januari 2008. Foto: Håkan Eklund.
Kör med en 12 h dag idag, mörkt när jag kom, mörkt igen utanför jobbfönstret. Det finns inga frestelser utomhus på dessa breddgrader, därför är det betydligt lättare att fokusera på jobb ... en reflektion som framstod med all tydlighet när vi återvände hit efter många år i tropikerna.
På latituder där det är halvmörkt, rått och kallt under minst ett halvår - som det är hos oss - blir därför jobbet viktigare än i många soliga och varma länder. Därför är vi nordbor också väldigt arbetsfokuserade, trots att många kanske inte är medvetna om det.
Tänk bara på en solig och varm julidag, hur svårt det är att vara på jobb inomhus ... och då har de flesta semester och undgår att uppleva känslan.
Har beslutat att ta några bilder varje dag, oberoende av väder och ljusförhållanden. Detta får bli dagens bild, med ett bil(d)språk som talar för sig själv, för den som förstår finska. Först har någon skrivit dumma saker på vindrutan, sen har någon annan skrivit "hata inte, älska" på motorhuven. Detta på finska, på en Ålands-registrerad bil utanför världens enda svenskspråkiga universitet utanför Sveriges gränser, nämligen Åbo Akademi i Åbo.
Gäller att anstränga sig igen
Gatan utanför jobbet, Åbo. 2 januari 2008. Foto: Håkan Eklund.
Första dan på jobbet. Råkade ha kameran i bilen - och tog den med när jag skulle stega in. Och just då ser jag förstås en bild, gatstenarna som jag stiger på ... alldeles utanför ingången. Detta kunde lika gärna vara en närbild på en zebra i Botswana ...
Efter en fin bildskörd från soliga och gröna Madeira (skall göra en portfolio när jag hinner) känns det bildmässigt som att vara tillbaka i ruta ett ... när det gäller att anstränga sig för att hitta motiv i grådasket.
Härlig atlantö
Sonen Robert och jag ute på Madeiras västligaste udde, Ponto do Pargo.
Juldagen 2007. Foto: Anita Eklund.
Har tillbringat fjorton soldränkta dagar på atlantön Madeira. Helt underbart! Vi kom hem kl.03 i morse, och nu när man igen upplever en "800 ISO-dag" - är det lätt att inse hur skönt det var med ljus och solglittrande vatten.
Har skrivit lite dagboksanteckningar på min gamla blogg http://www.bloggen.fi/arktiskalatituder/, ett sätt att själv ha lite att ta fasta på - minnet är en dålig dagbok.
Vi hade en 180 graders havsutsikt från vår hotellbalkong på nionde våningen och det var kul att varje morgon med en rykande varm tekopp sitta och kolla in soluppgången (08.10) ovanför Desertas Island, eller solnedgången (18.10) med ett glas Madeiravin.
Också kul att kolla in alla stora fina kryssningsfartyg som kom och gick; igår morse låg det 7 stycken i Funchals hamn, eller ankrade på redden utanför.
Det har blivit mycket fotvandring och bilkörning kors och tvärs över ön. Var mycket lat och tog endast ett kamerahus med samt 100 mm makroobjektivet - det var allt. Men räckte förvånansvärt bra till. Vet av erfarenhet att frun inte alltid är så ivrig att vänta på allt mitt fotande om hela rubbet är med ...
Lyckades också med sonen logga in tre nya fågelarter: rosentärna, madeiraduva och madeirakungsfågel. Hittade också en förflugen bergandhona och några amerikanska ringnäbbade måsar.
Gott Nytt År 2008!