Med leriga skor
Glödgande vågtoppar
Solnedgångsvågor, Kökar, Åland 25.8.2007. Foto: Håkan Eklund.
Med Andy Horner och Axxells naturfotokurs på Åland. Härliga dagar i fotografins tecken.
Det blev mycket fotograferat; knappast finns det motiv som är mera "exploaterat och nött" än solnedgångsbilder. Hur spektakulära de än är. Men visst finns det sätt att hantera också det temat, om man har lite experimentlust. Som här.
Å andra sidan krävs det en del fantasi att inse att detta är solnedgångsvågor och inte en skogsbrand i Grekland.
De solbelysta vågtopparna är fotograferade från berget bakom kyrkan på Kökar, med 500 mm balanserande på enbensstativet med bländare 32 och 1/13 sekund.
På kvällsberget
I solnedgången på Kökar, 25.8.2007. Foto: Håkan Eklund.
Höll på att ta "experimentala solnedgångsbilder" uppe på berget intill kyrkan på Hamnö i Kökar på lördagkvällen när en yngre dam kom för att kolla in utsikten över havet. Kunde inte låta bli att plåta henne med 500 mm objektivet; avsiktligt med långsam slutartid för att få fram mjuka konturer. Här har också solen gått ner och ljuset håller på att ta slut. Det börjar bli kyligt, hon står med armarna i kors och har huvan uppfälld.
500 mm, 1/20 s, f 8 och enbent stativ.
Gillrad fälla
Korsspindel (Araneus diadematus), Kökar, Åland 25.8.2007. Foto: Håkan Eklund.
Det är sällan jag har fotograferat insekter. Synd, egentligen - ett spännande motivområde. En orsak är kanske min okunskap om insekter, gärna vill man ju känna det motivområde som man jobbar med.
Här är jag inte alldeles säker på om detta verkligen är en korsspindel, rätta mig om någon som vet bättre råkar kolla in ...
Spindeln hade fixat till sitt hjulformade nät i en bod utanför kyrkan på Hamnö i Kökar. Dörren (med infopapper) hade lämnats halvöppen, och spindeln hade passat på att gillra sin fälla i solgasset.
50 mm, f 16, 1/125 s
Värmeälskande
Biätare (Merops apiaster), Lesvos, sommaren 2007. Foto: Håkan Eklund.
Denna värmeälskande slanka fågel kan man bara inte undvika att se i sydöstra Europa och i Medelhavsländerna. Sitter ofta i busktoppar eller på allehanda ledningar; förekommer ofta i flock.
Med sina långa spetsiga vingar och dito stjärt är den superduktig på att fånga flygande insekter, gärna steklar.
Sveriges första riktiga fältornitolog Erik Rosenberg (1902-1971) skriver i boken "Fåglar i Sverige" att "någon framtid för denna fågel är väl ej att påräkna i vårt svala och fuktiga klimat, men då och då torde dock en dylik fågelkomet också i framtiden komma att inrapporteras."
Varje år siktas den tillfälligt i våra nordiska länder.
420 mm (300 + 1,4x), 5,6 och 1/800 s på frihand från bilen vid en grusväg en bit utanför staden Molivos, Lesvos.
(95)
En matdetalj
Grekisk lunchmat, Lesvos, sommaren 2007. Foto: Håkan Eklund.
Jo jag vet, detta är inte någon perfekt och tillrättalagd matbild. Inte finns det heller något konstnärligt i den, något för konstfotografer eller andra proffs. Inte heller är den det minsta datorbearbetad ...
Nej, sånt bryr jag mig inte om, åtminstone inte i dethär samanhanget. Detta är rätt och slätt en helt vanlig dokumenterande semesterbild, liksom skylten nedan. Något att minnas; en detalj bland många andra.
Och salladen var jädrans god i hettan, Mythosölet likaså. Vi hade tillbringat timmar i "stenskogen" (petrified forest) i en otrolig hetta, for ut till kusten, till svalkan från havsbris och skuggiga uteterasser ...
På vägen hem passerade en falkstor alpseglare lågt över bilen; också det ett semesterminne.