Med leriga skor
Slumrade till
Storsäl (Erignathus barbatus), Svalbard 8.6.2007. Foto: Håkan Eklund.
Det blev ovanligt många sälmöten under tiodagarskryssningen på Svalbard: grönlandssäl (2500 på ett ställe i drivisen), vikare, knubbsäl (världens nordligaste koloni) och sen dessa flegmatiska storsälar som låg utströdda på isflaken inne i varje fjord.
Både med fartyget m/s Stockholm och med utflyktsbåtarna (Zodiac) kom vi mycket nära utan att de brydde sig det minsta. Vi var troligen de första människorna som den här storsälen mötte, sen förra hösten ...
Och den slumrade till när vi var som närmast. Det kan man kalla tillit. De är ordentligt stora, 2,5 m långa och ca 350 kg. Isbjörnens favoritmat ...
Äntligen fångad
Praktejder (Somateria spectabilis), Svalbard 9.6.2007. Foto: Håkan Eklund.
Äntligen kunde jag säga: "äntligen praktejder" - när vi hittade en liten flock bland vanliga ejdrar inne i en isig fjord. Detta har alltid varit en otursart för mig, trots att jag fågelskådat i fyra decennier ... har jag aldrig tidigare sett praktejder. Den har jag missat ett otal gånger, på ställen i Skärgårdshavet och Kvarken under tidiga vårar där den är genomflyttare.
Nu låg jag framme i fören på vår Zodiac (gummibåt) och kunde fånga den med mitt 500 mm - vilken skönhet!
Innan 10 dagars kryssningen var slut hade vi loggat 53 praktejdrar; inte illa.
Så öppnades ridån
Hornsund, Svalbard 5.6.2007. Foto: Håkan Eklund.
I dagar hade vi kört i dimma och sjörök, som hör den tidiga våren till längs Spetsbergens västkust: från Tromsö, med strandhugg på Björnöya, genom drivisbälten. Norrut, norrut.
Så en kväll när vi stävar in i Hornsund öppnas ridån, och där ligger det vilda vita arktis framför oss - snarare omger oss i tre vädersträck.
Och en timme senare hittar vi resans första isbjörn med byte (storsäl) inunder Hornbreen glaciären, och får besök av en ismås som är vitare än vit - och livskryss för mig.
Eftersom jag just nu packar för kokheta Grekland (åker i morgon) försöker jag svalka ner mig med dessa arkiska miljöer ...
En helt vanlig lördag
Åbo, 30 juni 2007. Foto: Håkan Eklund.
Det är sällan jag fotograferar i stan (=Åbo); vad behöver jag sådana bilder till brukar jag tänka ... Men, varför inte. Kanske bara för skojs skull, för att öva - om inte annat.
Köpte igår en tegelstensbok: "The Great LIFE Photographers" (2004) på rea, 608 sidor med dokumentära bilder, tagna av samtiliga 90 fotografer som i tiden jobbade för tidskriften - och blev inspirerad. De flesta bilder avspeglar vardagen; härligt.
Så visst kunde man väl också dokumentera vardagssamhället, tänkte jag. Och tog med kameran på stadspromenaden. Här är det tre saker som gäller: ett maratonlopp genom stan som alla andra får stanna för, vanliga lördagsflanerare/turister och ett mc-gäng med rött ljus. En helt vanlig lördag i juni.
Medeltida färger
Nunnegatan, Åbo 30 juni 2007. Foto: Håkan Eklund.
Gjorde ett besök inne i stan (Åbo) igår för att kolla in medeltiden med kameran. Åbo arrangerar varje sommar en medeltidsvecka med alla möjliga spektakel, med människor klädda i medeltida kläder, uppträdanden, hantverksförsäljnng etc.
Kom snabbt underfund med att det var svårfotograferat med alltför många människor i trånga gränder där ljuset var mycket besvärligt med skarpa kontraster mellan solljus och mörka skuggor.
Jag och frun sökte oss snabbt därifrån. Men se, på Nunnegatan utanför muséet AboaVetus ArsNova med sin fina målade mur står en kvinna med sin mobiltelefon och pratar/lyssnar ; ljuset är mjukt och färgerna matchande ... Det gröna i hennes dräkt har samma färgton som den på väggmålningen; medeltida färger?