FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I lögnens värld


Tomt och öde. Sagu 5.3.2014. Foto: Håkan Eklund.

Ser att Putin för femte året i följd valts till årets populäraste politiker i Ryssland; det är svårt att hålla sig för skratt. 44 % av rösterna tillföll Putin; 2012 var procenttalet 54 %.

Kanske skrattet inte gäller Putin, utan snarare ett  supernaivt, nationalistiskt och lättlurat folk som sväljer hans lögner och tolkningar med hull och hår. Men så går det när fria medier inte längre existerar i full utsträckning i landet, där folk av annan åsikt tystas ner och där majoriteten av befolkningen varken har datorer, internet eller förstår andra språk än ryska.

Då har man en hjälte, som får säga och göra vad han vill, och alla klappar händerna. Patetiskt så det förslår.

Men lika patetiska är också vi i väst som så gärna vill tro på utveckling, öppenhet, demokrati och ärlighet. Vi som vill tro så gott om alla blir lika lurade av detta garde som lever och verkar som med "gatans språk och metoder". Och i det gänget är inte Putin ensam.

Nr 64/365.

Inlagt 2014-03-05 15:30 | Läst 2117 ggr. | Permalink
"...lättlurat folk som sväljer hans lögner och tolkningar med hull och hår"

Det låter som det svenska folket. Skillnaden är att svenskarna tror på Aftonbladet istället för på Putin. Det känns lite märkligt att gnälla på demokratin i Ryssland när Sverige inte är i närheten av demokratiskt.
Svar från Håkan Eklund 2014-03-05 16:15
He, he, ... kom ihåg att jag är finländare och inte vet så mycket vad ni svenskar tror och tycker, men ert försvar är i alla fall designat för snälla grannar ... :-)

(inte för att vi ensamma heller har något att säga till om, OM Putins vapenskramlande björn ryter till ...).

- hawk
Jag tycker denna artikel av Åsa Linderborg på Aftonbladet var ovanligt intelligent o genomtänkt, http://www.aftonbladet.se/kultur/article18478974.ab
Hälsn, LO
Eldfängda grejer Håkan. Vi har i alla fall "Folk utan försvar-konferensen" i Sälen... ;-)

Precis som amerikanerna vill vi gärna sprida "our way of living" EU knaprar sig utåt allt vad man förmår - men nu har man stött på patrull.
Vi tycker att vår demokrati är storståtlig, och att alla andra måste inse det. Men en demokratis värde hänger på det faktiska demokratiska innehållet. Åtminstone här i Sverige håller demokratin på att bli korrupt. Det är illavarslande. Det är inte så länge sedan som vi hade en genomkorrupt demokrati i Europa - nämligen Weimarrepubliken. Hitler ställde sig upp och sa: "Demokrati är ett föraktligt och korrupt styrelsesätt!" Lyssnarna tittade sig omkring, och insåg att så var det ju. Hitler fortsatte: "Demokrati handlar om förnedrande kohandel och politiker som omöjligen kan ta ett långsiktig ansvar!" Lyssnarna tittade sig omkring, och insåg att så var det ju. Hitler fortsatte: "Parlamentet är ett säte för ansvarslösa krafter som har sitt partiintresse och egenintresse som mål, inte helhetens bästa". Lyssnarna tittade sig omkring, och insåg att så var det ju.
Vi är inte där ännu, långt därifrån - men det finns en obehaglig tendens som anger farans riktning.
Det kan ju också vara så att siffrorna säger mer om alternativen än om Putin.