I en annan värld, ett annat liv
Blir klädd i barkkläder för bröllop. Lautoka, Fiji 1985. Foto: Anita Eklund.
Sökte bilder i arkivet för en artikel när jag stötte på denna bild, som får mig att le i höstrusket. Jag skulle vara bestman på kompisen Franks bröllop, han gifte sig med en fijiansk hövdingadotter, och då hörde det till att man var klädd på rätt sätt. Här är bara "underkläderna" på plats, det fina kommer sen.
I Söderhavet hade man i tiden ingen bomull, man gjorde klädesplagg av innerbark. Så här beskriver man det i Wikipedia:
"Tapa är ett barktyg som används på öar i Stilla havet. Tapa tillverkas framför allt i Tonga och Samoa, men också på Java, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea och Hawaii. I Franska Polynesien har vanan att tillverka tapa försvunnit, utom i några byar på Marquesasöarna. Tapa tillverkas vanligen av innerbarken från pappersmullbärsträd (Broussonetia papyrifera) och ibland av innerbarken från brödfruktträd (Artocarpus).
Ordet tapa kommer från Tahiti och från Cook Islands, där James Cook var den förste européen att upptäcka tyget och introducera det till världen utanför Söderhavet. I Tonga heter materialet ngatu och är av stor social betydelse i samhället, och en vanlig gåva. I Samoa kallas tyget siapo, i Hawaii är det känt som kapa, i Rotuma ‘uha och i Fiji masi. Förr användes tygerna i första hand för klädesplagg, men de bärs idag vanligen bara vid ceremonier som bröllop eller används som väggbonader.
Efter det att innerbarken bankats till tunna remsor, bankas flera remsor ihop till ett större flak i två lager med fibrer i rät vinkel till varandra. För att få remsorna att fästa i varandra kan stärkelse från sötpotatis eller maniok tillföras. Tygstyckena kan vara ca 3 meter breda och 15 m eller mer på längden. Tygerna färgas normalt. De kan också målas med hjälp av mallar. Mönstren i tyger från Tonga, Samoa och Fiji är vanligen ett nät av fyrkanter, som var och en har geometriska mönster med återkommande motiv, till exempel fiskar och växter. Traditionella tyger är oftast i svart och brunt."