FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I celibat under tidig vår


I celibat? F. coelebs (Linné 1758). Åbo 11.4.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 101/365.

När Linné gav bofinken sitt vetenskapliga namn, Fringilla coelebs, tog han fasta på hannens tidiga ankomst, dvs. att den anländer före honan, och fick leva i celibat en tid. Coelebs är latin och betyder ogift/utan maka. Detta enligt Lars Ekblom i publikationen "Svenska fåglars vetenskapliga namn" (55 s, 1991).

Det som jag inte tidigare vetat är att det svenska namnet, som är ett gammalt namn använt av allmogen, syftar på trädslaget bok (Fagus silvatica). Ursprungligen pratade man om bokfink. "Fink" är ljudhärmande efter ett av bofinkens mest karaktäristiska läten. Detta enligt Tommy Tyrberg i "Svenska fåglars namn" (1996).

Och trots att det är ett halvsekel sedan jag såg mina första bofinkar (= som jag visste var bofinkar), minns jag det än. Dessutom nogsamt nedtecknat i mina fågelanteckningar som jag började med i januari 1965.

Den 8 april 1965 skrev jag: "Såg mitt livs första bofink. Jag hade sett flera rödaktiga fåglar i en björk vid Antus, fråga Johan som sa att det var bofinkar. Sedan gick vi ner till ån för att titta närmare på dessa för mig så intressanta fåglar."

Johan Antus var min granne och fågelskådarkompis, och 1965 var vårt första år som fågelskådare. Det var spännande tider, allt noggrant nedtecknat! Johan emigrerade till USA i mitten av 1970-talet men kommer "hem" nästan varje vår för att delta i hemortens lokala fågelrally - en tävling där vi försöker se så många fågelarter som möjligt under 20 timmars tid ...

Inlagt 2017-04-11 19:38 | Läst 617 ggr. | Permalink
Fin bild och det var ny info för mig. Intressant!
Tack för upplysande kunskap!
Bokfink heter den fortfarande på tyska ("Buchfink").
Svar från Håkan Eklund 2017-04-11 21:37
Intressant! Tack för det.
- hawk