I böckernas värld
Ett försök till organisation. Hirvensalo, Åbo 11.3.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 70/365.
Ett problem med att äga många böcker är att hitta; har nu tillbringat timmar med att försöka få någon slags ordning i hyllorna. Det är ju främst ämnen som gäller natur, naturfoto, fotografering (allmänt), historia och geografi som jag samlat på.
Hittade 15 dubletter (i den växande högen på stolen till vänster) på många fina verk och sorterade bort ca 30 som jag väl kan leva utan. Och så vidare.
Till exempel så samsas nu 20 böcker av Hannu Hautala, 7 av Lassi Rautiainen, 12 av Eero Murtomäki, 6 av Jorma Luhta och 10 av Heikki Willamo och en av Pekka Helo på en hylla. På en hyllmeter ryms ju minst 50 bokverk. Känns bara så mycket trevligare att ha ordning i hyllorna.
Mina största inspiratörer i naturfotoväg, när jag som 16-åring köpte min första SLR (1968) var ju svenska fotografer; jag kunde ju ingen finska på den tiden.
Första "fotoläraren" var Svante Lundgren, som gav ut många värdefulla "läroböcker", bl. a. "Motiv i natur" köpte jag 25.3.1968 (50 år sen!!) och den boken ser fortfarande ut som ny. Fortfarande kurant innehåll, med bra tryck, bra papper och modern layout. Boken köpte jag innan jag ens hade min första SLR (i maj). Och sen blev jag prenumerant på en eminent naturfotoserie på förlaget Fyra förläggare (Helsingborg) som mellan 1976-1980 gav ut 13 olika titlar med namnkunniga svenska naturfotografer; av ännu aktiva hittas Tore Hagman och Magnus Elander.
Det var julafton när en ny bok dök upp, med titlar som "Europeiska smultronställen" (Lennart Nordström), "Besök på stora myren" (Janus Jurka), "Tjäderskogen" (Åke W. Engman).
Och boken "Storfågellek" med foto Gösta Tysk och text Nils Parling (1959) är en pärla; jag minns ännu vilka vibrationer den boken framkallade när jag lånade den i hemkommunens bibliotek. När en bok skapar vibrationer, och en stark drivkraft - då har ju den ju lyckats i sitt värv. Först många år senare hittade jag boken på ett antikvariat. Men något tjäderspel hittade jag och kompisen aldrig i hemkommunen.
Ett problem med dylika städprojekt är att de tenderar att dra ut på tiden, när lusten att bläddra i böcker tar över, eller att läsa lite här och där.
I samlingen hittas också de första utgåvorna av Anders Petersens "Café Lehmitz" och Christer Strömholms "Vännerna från Place Blanche", samt många andra godbitar med bl.a. Sebastiao Salgado och Annie Leibovitz.
Att leva bland böcker är som att ha hela världen för sina fötter; bara så inspirerande. En paradisisk tillvaro på egna villkor, att ta till sig det man för stunden har lust med.
- hawk
- hawk