FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Hemma på havet

 
En av mina första digitala bilder. Svalbard 12.6.2005. Foto: Håkan Eklund.

I maj 2005 köpte jag min första digitala SLR, en Canon 20 D som min emigrantkompis tog hem från N.Y.C. under ett besök i hembygden (bl.a. för fågelskådning, vi gjorde också en tur till Estland).

Jag kände mig rätt vilsen, det fanns så mycket på menyn som jag inte begrep mig på och innan jag hade lärt mig kameran bar det iväg på min första Svalbardsresa som var inbokad sen ett år tillbaka.

Av någon underlig anledning lyckades jag ändå få ihop en del bilder, tyvärr sparade på en massa externa hårddiskar som jag borde "ta kontroll över".

Minns ännu hur svårt det kändes att t.ex. fotografera grönlandssälar (i tusental) på ett bländvitt drivisbälte som vi passerade mellan Björnöya och Spetsbergen.

En kompis från Ekenäs sade att jag skulle kompensera; kompensera vad då ...

Sen lärde jag mig att själv ta hand om exponeringsmätningen, med spotmätning och endast manuella inställningar. Det begrep jag mig på från den analoga tiden, och så har jag fotograferat sen dess, dvs. "allt med M" ... oberoende av motiv. Att ställa in ISO-tal, välja bländare och slutartid sitter i ryggmärgen.

Jag skulle klara mig nästan lika bra utan exponeringsmätning, ögat och hjärnan vet på ett ungefär ändå. Att så många delegerar sådant till kameran, är att ge bort en del av hantverket.

Inlagt 2018-11-22 19:53 | Läst 1252 ggr. | Permalink
Fin bild det här!
/B
Jag håller helt med dig Håkan - och din bild ger syn för sägen. Väldigt snygg!
En härlig bild med speglingen
Mycket mycket fin bild! Kanon! LO
En underbar bild.
En riktigt fin bild! Det lugna vattnet och den fina skuggan.. mycket gråskalor dessutom..
Hälsn!
Snyggt! Gillar den mycket!
Fin komposition.
Tack! Ja, ljuset är fint. Synd bara att jag missade vingen nere i högra hörnet. Men när det gäller fåglar händer allt snabbt, dessutom från ett härligt gungande däck - i mjuka dyningar.