Hem med tre byten
En legendarisk tobaksfabrik. Jakobstad 5.6.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 157/365.
Gjorde ett kort nedslag i den anrika tobaksstadens bokhandel, efter att ha noterat att mitt favoritantikvariat lagts ned.
Kom ut med tre lokala produkter: fotoboken "Ljus över skären" av läkaren och naturfotografen Bo Isomaa, "På hemligt uppdrag i Larsmo 1917" av en lokal arbetsgrupp samt "Staden och hakkorset. Den tyska krigsmakten i Jakobstad 1941-44" av Patrik Sundqvist.
Vid besök i bokhandlar brukar jag alltid först söka upp hyllan med lokalt material som ofta utges i små upplagor och inte alltid hittar till större urbana center vid sydkusten.
Bo Isomaas fina skärgårdsbilder är jag väl förtrogen med (via naturfotoutbildning/examinationer) men kul att se dem fint presenterade i en bok, dessutom med ett bra textmaterial.
De båda sistnämnda handlar om krigshistoria (som Finland kan bjuda på i rikliga mått, på gott och ont ...). Den från 1917 handlar om den vapenlast som lossades i senhöstmörkret i skärgården framför näsan på ryssarna som då ännu höll landet; vapnen skulle hjälpa till att bli av med de sistnämnda ...
Den tyska närvaron, Hitlers krigsmakt, under andra världskriget hjälpte oss att hålla stånd mot Stalins krigsmakt ... två onda herrar. Vi lyckades till slut komma undan båda två, med självständigheten i behåll.
En lång historia.
Angående bilden ovan (text från Wikipedia):
Strengbergs tobaksfabrik, officiellt Ab Ph. U. Strengberg & C:o Oy, var ett finländskt tobaksföretag. Det grundades 1762 i Jakobstad i Österbotten i Finland och ombildades till aktiebolag 1881.
Fabriksbyggnaden tillbyggdes 1851, och elektrifierades 1889. Råvaran odlades i Jakobstad ända till slutet av 1860-talet. Företaget blev mot slutet av 1800-talet Jakobstads största arbetsgivare.
Under 1920-talet var Strengbergs tobaksfabrik den största tobaksfabriken i Norden och hade omkring 1.300 anställda. Företaget grundade en ny fabrik i Härnösand 1903, vilken dock tvångsinlöstes av Svenska Tobaksmonopolet. När filialen i Härnösand slutligen år 1917 avvecklades, kunde man redovisa ett överskott på runt 1.200.000 finska mark. Framgången i Sverige gjorde att man startade filialer i Oslo 1912 och i Köpenhamn 1912, men dessa fabriker lades snabbt ner på grund av olönsamhet.
År 1976 gick Strengbergs tobakfabrik Upp i Ab Rettig. Under 1990-talet köptes företaget av R. J. Reynolds, som i sin tur sålde fabriken vidare till Swedish Match. År 1998 lades företaget ned.
//GöranR
- hawk
//GöranR