Hasselbladägare
Tillbaka till rötterna ... Åbo 31.8.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 244/366.
Hittade ett kamerahus till Hasselblad 553ELX (1988) i en fotoaffär i Åbo. Med originalförpackning och bruksanvisning på svenska. Ovanligt. Dessutom en massa Hasselbladbroschyrer och små handböcker i deras bokhylla. Nu gäller det att hitta resten av systemet ...
När jag började fotografera med systemkamera i slutet av 1960-talet var det ju Hasselblad som gällde bland proffsen. En kamera som jag bara kunde drömma om och inte hade råd med.
Senaste veckoslut blev jag inspirerad på nytt av Patrik Larsson, som berättade att han köpt en Hasselbladare. Och jag insåg att visst tusan skulle det vara kul att som en exklusive grej börja köra lite analogt allt emellanåt där det är långsamhetens koncept som gäller.
Att göra enkel digital fotografering till lite mera invecklad analog sådan (och dyrare) skadar väl inte.
Mvh
😊
- hawk
Senast jag gjorde ett tillfälligt mörkrum i bastun (i lägenheten där vi bor nu) ... var i slutet av 1990-talet. Men nej, jag tror inte att jag ids börja gyckla med alla kemikalier längre. Det får bli köptjänst, och digitalisering av negativen - gissar jag. Så förstörd har man blivit av den digitala revolutionen.
Men vi får se, bäst att se tiden an.
- hawk
Fint 553ELX kamerahus - grattis! Och enkelt att använda med fem vanliga (eller laddbara) AA-batterier, som finns överallt. Jag har ett 500ELX-hus, som jag kör med 9V (brandvarnar)-batterier, det är egentligen lite mer än den behöver (7,5V), så den blir riktigt rapp i frammatningen. Både 500ELX & 553ELX har förresten en ngt längre spegel, så du ser den övre delen av mattskivan mycket bättre med ett tele (eller närbild) än i en manuell 500C eller C/M!
Rekommenderar att du kikar på eBay.co.uk efter ett beg. svart filmmagasin A12 och kanske ett beg. svart Zeiss Planar C 2,8/80mm T* (eller ett nyare Planar CF 2,8/80mm T*), då slipper du tull & moms (än så länge är UK med i EU). Jag har köpt många fina Zeiss-obj (bättre finns ju inte att få!) och andra tillbehör (motljusskydd, kamerarem, mellanringar, stativ-snabbfäste, bälg, mm) den vägen, ibland från Tyskland eller Frankrike.
Jag plåtar natur och landskap på Fuji PROVIA 100F dia, som jag projicerar i en stor Rollei-projektor - jäklar, vad skarpt och vackert det blir! Och svart-vitt på Kodak T-Max 100 eller Ilford FP4+ för finkorniga negativ (som kunnige Veikko på Team Framkallning soppar just nu). Kommer snart att kunna skanna neg och dia också, i en Epson Perfection V800 Photo.
Mäter ljuset med en PME-51 prismasökare på kameran, som alltid ger rätt värden (om man kommer ihåg att ställa in rätt bländare för varje enskild optik) och med en lös Lunasix 3S-mätare, och ibland kollar jag exp. med en snabb sv/v Fuji FP-100B polaroid, när jag bara vill ta EN exponering på dia! Ha det så trevligt med din nya Bladare, den håller livet ut!
Bengt F
Visste du förresten att Hasselblad 1000F-utrustningen på omslaget till FORUM-tidningen längst ner på din bild var Victor Hasselblads egen privata kamerautrustning från 50-talet? (Tror det står lite om den i tidningen). Han donerade den senare till Hasselblads i Göteborg, och efter hans död donerades den vidare till Hasselblad-stiftelsen.
Hasselblad 1000F är också en mycket trevlig kamera, dock med lite temperaturkänslig slutare (vid kallt väder) - jag har en från 1956, med Distagon 60mm, Tessar 80mm, Sonnar 135 och 250mm, samt bälgapparat och två mellanringar. Jag sätter en nyare prismasökare PM-5 (med rättvänd bild), och ett nytt A12-magasin, på den när jag använder den. Det blir skarpa, fina bilder, om jag använder stativ och lång trådutlösare, och bländar av till minst f=8 eller ännu hellre f=11. Med en Polaroidkassett kan jag kolla exakt exponering (för färgdia), för jag vet att slutaren kan variera något med vädret.