FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Halvnaken i drivan


Avklätt i drivan. Hirvensalo, Åbo 8.3.2013. Foto: Håkan Eklund.

Jag har inte kollat upp hur kvinnor reagerar på dylik reklam, som i sig är helt saklig, men som inte hör hemma "i en snödriva på en landsvägskant" tycker jag. I en shoppingmiljö är den säkert helt ok men här vid en busshållplats ute "på landet" känns den aningen felplacerad. Tycker jag - på kvinnodagen den 8 mars, med minus 15 C - måste vara kallt i drivan ...

Så här skriver Wikipedia om kvinnodagen:
"Den internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

Vid Förenta nationernas första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder. På flera håll har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället."

Nr 67/365.

Inlagt 2013-03-08 11:30 | Läst 1658 ggr. | Permalink
Såg kallt ut :-)
Svar från Håkan Eklund 2013-03-08 19:58
Det vaaaaar kallllllt.
- Hawk
Det finns många tolkningar att göra denna den 8:e mars.
Mitt sura jag: Kvinnor förväntas vara unga, nakna, vackra och när gubbar har köpt röda underkläder till sin kvinna så saken klar !!!!???? Skulle aldrig köpa röda under. Symboliserar Reperbahn för mig. Skicka gubbar att köpa BH, stackare, jag som nyss har lärt mig vilken storlek jag själv har, 75 E, dyrt! Jo Lindex säljer 75 E. Tycker att de kunde göra reklam för det också. Möjligen är vi för dåliga kunder.

Om bristande jämställdhet. Kan bara konstatera att normen av den vite medelålders mannen står sig. Normen kvinnor hemma står sig stark. Det är som det har varit! Firar inte denna dag. Lindex reklambild OK. Din bild gör den intressant, särskilt denna dag och vid denna väderlek.
syntax 2013-03-08 18:38
Väntar på den internationella mansdagen. Tills dess får vi nöja os med barnens dag.
Svar från Håkan Eklund 2013-03-08 20:00
Bra talat! Stå på er Qvinnor!
Måste fråga frun vad 75 E betyder ...
- hawk
Svar från Håkan Eklund 2013-03-08 20:01
Ja Peter, vi kunde oxå få en märkesdag ...
- hawk