FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Grand Old Hannu Hautala


Hannu studerar BFF:s årsbok. Kiljava 8.3.2014. Foto: Håkan Eklund.

Efter de 1000 första bilderna under lördagen hann jag sitta en stund och prata med Hannu Hautala (fyller 73 den 19.5 i år). Han är alltid med på naturfotografernas bildvisningsdagar, och visar ett stort intresse för dagens digifotograferande naturfotografers arbeten (själv kör han analogt ...; gav tillsammans med några andra ut en ny bok i höstas).

På bilden ovan har jag överräckt BioFoto Finlands två årsböcker (2012 och 2013; 2014 under arbete) som jag är redaktör för och som han genast kollade in. Hannu själv är enbart enspråkigt finsk; hans hustru kan desto flera språk, men han gillade bilderna och layouten i årsböckerna.

Här ett pressmeddelande från i höstas, från Undervisnings-och kulturministeriet i Finland som ger Hautalas livsgärning i ett nötskal:

"Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat statens pris för informationsspridning 2012 till tio privatpersoner eller grupper för betydande informationsspridningsarbete som har ökat medborgarnas kunskap och gett upphov till samhällelig diskussion inom det vetenskapliga, konstnärliga och teknologiska området. Två av priserna är livsgärningspriser. Ett av livsgärningsprisen gick till fotografen Hannu Hautala för informationsspridning inom naturfotografering.

Så här lyder prismotiveringen:

Hannu Hautala, f. 1941 i Töysä, Sydösterbotten och bosatt sedan 1979 i Kuusamo, hör till banbrytarna inom finsk naturfotografering; han var först med att ha naturfotografi som yrke. Hans första publikation Erämetsän elämää utgavs 1968. Den breda publiken uppmärksammade honom när hans bild av örnar som parar sig i naturen utsågs till Årets pressbild 1973. Hannu Hautala fick år 1978 Statens pris för informationsspridning för sin bok Kololinnut ja muut pökkelöpesijät, om fåglar som häckar i håligheter. Hans verk Kuukkelin maa 1984 (I lavskrikans rike, 1985) utsågs till årets naturbok. Boken Joutsen om sångsvanen, Finlands nationalfågel, utkom år 1988. Verket Taigametsän talvi, om vintern i tajgaskogarna (1990) har uppmärksammats stort även utomlands. Kesäyö (1992) om ljuset i norr och Villi vesi (1994) om säsongväxlingarna i nordöstligaste Österbotten bildar tillsammans med tajgaboken en trilogi om naturens olika årstider.

I Kuusamo tog Hannu Hautala intryck av de fascinerande växlingarna mellan olika årstider, det mystikfyllda ljuset under sommarnatten och de blå timmarna under vinterdagarna. Sedan dess har han - och om igen - kildrat barrskogszonen uppe i norr, tajgan, och de arter som hör hemma där. Fåglarna är för honom ett ytterst viktigt fotomotiv, särskilt fångandet av deras rörelser i ovanliga situationer. Hans bana som naturfotograf med bilder och texter samt som instruktiv lärare har fortgått aktivt och oavbrutet. Förteckningen över hans publicerade verk omfattar över fyrtio titlar, spridda över sex decennier. Många av hans texter har utgivits på andra språk, svenska, engelska, tyska, franska, japanska, ryska och italienska.

Hannu Hautala har oförväget arbetat med nya fotograferingsmetoder och med artistiska experiment, som i Oodi Kuusamolle, en show för Heureka vetenskapscentrum med bilder i stort format och multivision, likaså i verken Liikettä linnunradalla (1995) och Sävy sävyyn (1999). Utställningen Onnen maa, Lyckolandet (2005) är ett experiment med brytning.

Resultatet av Hannu Hautalas livsverk framträder konkret, i form av ett arkiv med en halv miljon bilder. Dessa förevigar naturen i Finland, särskilt i nordost, och dess förändringar under ett halvsekel. Ett center för naturfotografi, tillägnat Hautala, finns i Kuusamo i anslutning till turistcentret Karhuntassu. En utställning av hans mest klassiska bilder kallas Hannun jäljet.

Hannu Hautala är en pionjär, en förebild för en hel generation yngre naturfotografer. Han är otvivelaktigt en central påverkare bakom den finländska naturfotografins höga, internationellt uppmärksammade nivå. Förutom de nordliga skogarnas och vattendragens flora och fauna har han i bild förevigat en betydande del av det finländska själslandskapet."

Nr 67/365.

Inlagt 2014-03-09 20:42 | Läst 1745 ggr. | Permalink
Ja nog var det Hannu som gjorde att jag fick upp ögonen på den finska fotografin. Han hade under lång tid bilder i metsästys ja kalastus som jag alltid följde. Har ganska många böcker av honom. Kololinnut och lavskrikans rike är nog de bästa även om de andra inte är långt efter. När jag fyllde 60 fick jag en signerad bild från honom. Sitter på hedersplats nu.
Sten