FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Från tragedi till berömdhet


Här föddes landets mest legendariska man, och enda marskalk. Villnäs 4 april 2020.  Foto: Håkan Eklund. Nr 95/366.

Här på Villnäs slott i Askais vid havet, en knapp timme nordväst om Åbo, föddes Carl Gustaf Mannerheim 4.6.1867. Han var en finlandssvensk friherre, officer och statsman och är den enda som innehaft titeln Marskalk av Finland.

Han är mest känd för sin ledande roll under vinter- och fortsättningskriget (1939-44) och hade dessutom en avgörande roll under Finlands frihetskrig 1918 (som blev till ett inbördeskrig). Och mycket, mycket mer.

Men barndomen var svår. Det fria livet här på Villnäs fick ett tragiskt slut när han var tretton år och fadern lämnade familjen 1880 med en älskarinna och for till Paris; han flydde undan de spelskulder han ådragit sig.  Syskonskaran skingrades, modern ekonomiskt strandsatt och dog följande år nedbruten av de lidanden denna händelse medförde. Gustaf omhändertogs av hjälpsamma släktingar.

Hans fortsatta liv är en helt otrolig historia, dokumenterad i ett otal böcker - men inte i en enda långfilm, trots att alla ingredienser till något stort och unikt finns.

Gustaf Mannerheim dog 27.1.1951 i Lausanne, Schweiz och ligger begraven på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.

Inlagt 2020-04-04 19:21 | Läst 1068 ggr. | Permalink
Vacker bild. Men också lite sträng, ingen idyll.

Inte visste jag det du berättar om Mannerheims barndom.

Finland var ju då ryskt storfurstendöme och han utbildades ju som rysk officer i St Petersburg (senare namnbytt till Leningrad). Jag har från muntlig källa att Hitler besökte Mannerheim på hans 75-årsdag, d v s under fortsättningskriget, och försökte få Mannerheim att bomba Leningrad. Men att Mannerheim avböjde med hänvisning till att han kände för starkt för staden för att göra så. Vet inte om det stämmer, du kanske vet.
Ja, vid fredsförhandlingarna var det till fördel att Mannerheim aldrig gick med på tyskarnas önskan att anfalla Leningrad. Våra trupper låg rätt nära, en del av vår frontlinje (i Ingermanland) låg bara 60 km norr om staden!

Det intressanta är att både Hitler och Stalin hade stor respekt för Mannerheim. En detalj: när Hitler (inte inbjuden av Mannerheim) ville uppvakta honom, höll de möte i en järnvägsvagn där finnarna hade installerat ljudinspelning ...

Läs om M, och du förstår vilken storman (och gentleman) han var.

- hawk