FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Från Namiböknen


Sossusvlei, Namib-Naukluft Park, Namibia. 18.4.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Det område som imponerade mest under Namibienresan var ökenområdet i Namib-Naukluft Park som sträcker sig från Luderitz i söder till Swakopmund i norr. Parken är en del av Namiböknen som sträcker sig från Olifant River i Sydafrika till Carunjamba River i Angola, alldeles längs atlantkusten. Det handlar om en sträcka på ca 2000 km; öknen sträcker sig 100-150 km in från kusten. Alltså ett långsmalt kustnära ökenområde.

Här kunde jag ha stannat en hel vecka! Ett drömställe för en naturfotograf. Sanddynerna är ungefär 200 - 300 m höga och formas ständigt om av vinden. Åstopparna flyttar på sig åtta meter per år; här ovan s.k. "star dunes" som formats av vindar från olika håll.

När vi i soluppgången nere på slätten fotograferade sanddynerna den 18.4 kunde jag bl.a. notera en sjungande Black-Eared Sparrowlark (Eremopterix australis).  Hannen är nästan helt svart.

Namib-Naukluft parken är ungefär 50 000 km2, som gör den till Afrikas näststörsta nationalparksområde.

Inlagt 2008-05-01 14:39 | Läst 9488 ggr. | Permalink
Mycket vacker bild. Jag blir alltid fashinerad av de här bilderna på skuggspelet över sanddynerna.
Verkar som ni haft en givande resa.
Mvh
/Per
Du skriver "Sanddynerna är ungefär 200 - 300 m höga och formas ständigt om av vinden."

Jag besökte bl.a. dessa sanddyner i samband med en längre geologiexkursion i Namibia och Sydafrika augusti 2005. Det bör påpekas att dessa sanddyner har varit relativt konstanta i åtminstone några miljoner år vilket gör dem unika bland världens sanddyner. De flyttar sig därmed inte i någon större utsträckning.
Svar från Håkan Eklund 2008-05-05 07:30
I en bok om dynerna av P & M Bridgeford kan man läsa så här:"Their bases are relatively stable and they have been numbered by conservation staff working in the area as they are considered to be fixed points. Their towering crests shift east or west as much as eight metres annually, depending on the wind."

h. Håkan
Hej Håkan!
Kul att du varit i Namibia! Ett fantastikst vacker land med spännande afrikansk natur och djurliv. Förmodar att du även varit i Ethoisaparken.
Jag var i Namibia 2004 vilket var en minnesvärd tripp. Längtar tillbaka...
Är medlem i Biofoto och plåtar mest fåglar och naturmotiv. Häftig bild som du tagit med skuggpartierna vilket skapar en overklig känsla.
Mvh/Uffe
Mycket vackert, Håkan. Skulle gärna åkt med på er resa. Jag är nyfiken på vilken utrustning - framför allt vilka objektiv - du hade med på resan. Det är värt ett eget inlägg i bloggen ;-)
Svar från Håkan Eklund 2008-05-05 23:02
Bra idé Arne; det skall jag göra. Det var fruktanssvärt dammigt under resan, som krävde vissa specialarrangemang - som jag kan skriva om.

h. Håkan
"Svar från Håkan Eklund 2008-05-05 07:30"
Motsäger inte i någon större utsträckning det prof. David Cornell, som forskat i området de senaste 20 åren och som var exkursionsledare delgav oss.
Svar från Håkan Eklund 2008-05-13 07:18
Hej igen herr Dippe,
jag tror att du borde kolla upp detta med prof. Cornell, att du inte missförstått honom.

Lös sand och hårda vindar borgar nog för föränderlighet där uppe på 200 - 300 m höjd. Redan sund bondförnuft räcker för att förstå detta.

h.Håkan
"Lös sand och hårda vindar borgar nog för föränderlighet där uppe på 200 - 300 m höjd. Redan sund bondförnuft räcker för att förstå detta."

Problemet med mycket av "bondförnuftet" är att det just är bondförnuft och inte vetenskap. Med all respekt för ditt bondförnuft fortsätter jag att lita på Prof. Cornell.