FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Finlandssvensk populism


Som man bäddar får man ligga ... Storskarvkoloni i Åboland. Foto: Håkan Eklund.

Många finlandssvenskar, Svenska folkpartiet (SFP) och de flesta svenskspråkiga provinstidningar i Finland tycks inte begripa att också de är populister. De låtsas vara sååå liberala, såå kloka och förstående, sååå lagom ... och är kvicka att hacka ned på invandrarfientliga partier och grupperingar, och kallar dem för trångsynta och okunniga populister - utan att förstå att de är likadana klåpare själva - inom en annan sektor.

Den finlandssvenska populismen avslöjas när det handlar om natur, naturskydd och ekologisk (o)förståelse. Många är okunniga idioter, som sällan förstår orsak - endast verkan.

Storskarven (bilden ovan) är ett typexempel. De flesta fattar inte att det är det "straff" man får när ingen i tid brytt sig om att lyssna till marinbiologer och forskare som i decennier varnat om konsekvenserna av övergödningen av våra vatten. Giftiga blågröna alger, storskarvar, överstora mörtfiskpopulationer o.s.v. har kommit som ett brev på posten när vi skitit i havet i generationer, som  helt rubbat Östersjöns ekosystem.

Storskarven är inget som man måste gilla, men det är inte fågelartens fel att vi har bäddat för deras explosionsartade ökning. Som vi har bäddat får vi ligga ... det är helt enkelt lagom åt oss att naturen "straffar oss".

I kväll hittade jag den mest juvenila och idiotiska gallup jag sett på länge, på svenska Yle
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/09/04/rosta-ska-vi-ha-skarv-i-finland
som normalt brukar var rätt kloka och balanserade.


Nu har de ställt frågan: Vad tycker du om skarven? och gett tre alternativ

1) Dödens fågel! Den ska utrotas!
2) Skarvstammen har blivit för stor. Den bör minskas.
3) Trevlig fågel. Rör inte skarven!

När detta skrivs har 56% (1167 röster) röstat på alternativ ett, 5 % på alternativ tre.

Sällan har jag skämts så mycket över att tillhöra detta naturokunniga kustfolk! Fy för den lede ...
Att skriva "trevlig fågel, rör inte skarven" är ett uppenbart hån. Att skriva "dödens fågel, den skall utrotas" är helt enkelt sjukt ... Är detta skrivet av en professionell journalist?

Vi som förstår oss på vardagsekologi tycker inte att storskarven är trevlig, men det är ju inte fågelns fel att den hittat våra fiskevatten. Vi är själva orsaken till populationsökningen ...

Jag har personligen intet emot om att göra arten jaktbar, men det är ändå bara kosmetika, det går inte att återställa en obalans som denna med vapen i hand.

Det mest beklämmande att alla naturokunniga redaktörer och annat mediefolk inte ens känner till artnamnet, därför använder de namnet "skarv" ...

Oprofessionelt så det förslår.

 



Inlagt 2017-09-04 22:13 | Läst 1731 ggr. | Permalink
Jodå, skarv (vare sig Phalacrocorax carbo sinensis kallas storskarv eller mellanskarv) rör upp känslorna.

Jag tycker att det var lagom med beståndet i Kalmarsund och en och annan fågel här och där i övrigt.Det var kul att se den första men då dom invaderade Visby tyckte jag det kändes fel. Fast de mer progressiva var entusiastiska.

Kopplingen övergödning/återkomst skulle jag inte vara så tvärsäker på, iallafall i Sverige. Då fågeln utrotades i slutet på 1800-talet var ju miljön helt intakt. Jag tror inte att man kostade på skott (om det inte var skottpengar förstås) utan prickade ägg för att reglera beståndet.

Östersjöns försämring ÄR en katastrof. Jisses, ännu på 1940-talet var ju siktdjupet mer än 50 meter ute vid Landsort. Jag kommer ihåg att jag fick svindel av att titta ner i djupet då. Och man kunde bada utan alger. Och fisken var riklig och hälsosam.
Svar från Håkan Eklund 2017-09-05 08:31
Storskarven är fiskätare, övergödningen har gynnat de fiskar som fågeln äter, märkvärdigare än så är det inte. I tidningarna skriver man att storskarvarna har ätit upp all fisk, men om de ändå är kvar i tusental - kan ju inte det stämma.
Problemet med hela debatten är att en liten grupp agitatorer, som i decennier matat allmänheten med "fake news", också lyckats dupera journalister (som är lättlurade i naturfrågor, för att de inte vet något om natur ...). Finlandssvenskar betraktar sig som ett upplyst kulturfolk, men när det gäller storskarv, varg, björn etc. kommer det primitiva snabbt till ytan. Allt det "fina" tycks bara vara lite ytfernissa ...
- hawk
När jag rör mig bland öarna på Skärgårdshavet på Åland, kan jag konstatera att skarven har ökat lavinartat de senaste åren. Skillnaden i ökning bara sett från förra året är påfallande. Skarven fanns inte på Åland tidigare - alltså är det rimligt att klassa den som en invasiv art.
För mig som naturmänniska är det tråkigaste med skarven, dess utrymmeseffektiva häckning i kolonier. Den kan på kort tid totalförstöra en vacker holme med sin frätande och illaluktande avföring som dödar träd och annan växtlighet. Det förekommer att markägare har bekämpat skarvkolonier med dynamitpatroner. Naturligtvis går det att utrota fågeln - vilket är vad jag tycker att man bör göra.
Skarvar tycker jag är spännande och vackra fåglar, och jag har ingenting emot dom, och jag störs inte av att vissa öar blir invaderade av dom så att alla träd dör.. Skarvarna kommer att överge dessa öar nån gång framöver medans deras spillning finns lagrad djupt i marken och kommer att ge fantastisk växtlighet i framtiden på dessa öar! Men det här är cykler som tar lång tid, så en människoålder kanske inte räcker för att få uppleva hela den cykeln.. Däremot ser vi dom just nu så fula och förödda öarna.. de öarna är ju bara i början av en lång tids cykel där det mesta dör men kommer att återuppstå med förnyad kraft på lång sikt.. detta kan många inte ta in.. Jag är själv född och uppväxt i Stockholms innerskärgård. Första gången jag såg en Skarv så var det en uppstoppad individ hos min 'gammelfarmor', den var väldigt fascinerande med sitt speciella utseende! Det fanns inga levande exemplar synliga på fjärdarna där under hela min uppväxt till övre tonåren.. Sedan började det dyka upp några skarvar vintertid ibland, man kunde se nån med kikarens hjälp sitta vid en iskant.. När det sedan blev sommar så var dom borta! Minns att det t.o.m. var en bild i tidningen (DN) när det en vinter råkade sitta en skarv på en sten vid fågelmatningen nedanför Operan vid Strömgatan, så ovanligt ansågs det.. Men nån gång på 80-talet började det dyka upp skarvar här även sommartid, det kunde jag själv se eftersom jag rört mig mycket i skärgården med egen båt sedan dess, och nu finns dom överallt, även nere i Årstaviken här på Södermalm nära mig, och jag ser dom ibland även från min balkong flygandes förbi.. Jag gillar det! En gång hittade jag en större 'fågelring' på en strand på Bullerös norra strand i ytterskärgården, dock utan någon fågelkropp. Skickade in den till Naturhistoriska och efter en tid fick jag info om den ringmärkta fågeln. Det var en bomärkt Storskarv som ringmärkts på Norges västkust några mil norr om Trondheim, och om jag minns rätt så var det endast 2 år tidigare som den hade ringmärkts..
Hälsn!
syntax 2017-09-05 10:19
Klen tröst för dom som får sina favoritholmar förstörda, eller som äger holmarna.
Jag tror att Håkan har rätt i att det är vår egen negativa påverkan på naturen som ligger bakom den explosionsartade ökningen av skarv. Då får vi även själva försöka göra något åt saken! Åtgärda orsakerna för att få till stånd en ändring på lång sikt, och därmed bringa arten i balans - men även rena brandkårsutryckningar som civil olydnad med hjälp av dynamitpatroner.
ehrsa 2017-09-05 11:39
Det är absolut så att folk 'äger' öar och marker, men vad bryr sig naturen om vem som äger vad.. den reagerar bara på sina miljö och förutsättningarna att leva där! Just nu är det gynnsamt för just skarven, den har en topp i sin levnadscykel nu beroende på gynnsam födotillgång, men det kommer att svänga var så säker. Men vi pratar om långa tidscykler så både du och jag kanske inte hinner överleva det innan bestånden går ner rejält, eller så drabbas dom av nån sjukdom så att populationen sjunker snabbt.. Intressant är att det numera sitter skarvar på små öar som heter Skarvskär, Skarvholmen eller liknande, öar som inte haft skarvar på kanske mer än ett århundrade men som ändå fått dessa namn, även på gamla kartor och sjökort. Nu plötsligt så har skarvarna återtagit sina gamla öar.. Alla levande varelser har cykler där dom går upp och sedan ner i population med viss regelbundenhet, det blir nog så även med oss människor, just nu är vi på uppgång men hur länge till, vi håller ju också på att förstöra vår miljö troligen mycket beroende på överbefolkning och det sätt vi lever på, men det blir säkert en nedgång nån gång framöver, fast vi försöker skjuta fram det så långt det går så klart.. Tack för kommentar!
Hälsn!
Måns H 2017-09-05 11:54
Förr hölls skarven efter med äggprickning och andra åtgärder eftersom fiskarbefolkningen såg fågeln som en konkurrent. Nu har den skydd av EU:s fågeldirektiv.

Här i Östergötland är konflikten akut både vid Östersjökusten och insjöar. Se länk

http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/skarven-haller-pa-att-forstora-roxen-om4709589.aspx
Betydigt hellre skarvar i skärgården än de verkliga frid- / naturförstörarna, d.v.s sommargästerna med 300 hk bak på sina plastmonster!!

Tommy Söderholm Ingåbo (skärgårdskommun i väst-Nyland, Finland)

p.s och Finlands Svenska kappvändarparti har aldrig hittills heller kunnat tas på allvar...
Svar från Håkan Eklund 2017-09-05 12:45
Där kom det :-)
Något för många att tänka på!

Mig stör det också att alla stränder har ockuperats av fritidshus = privatiserad natur. Senaste vår körde jag ut till en udde i Oravais (min hemkommun som jag besöker rätt ofta), ett ställe som man tidigare bara nådde med båt. Nu fanns en skogsbilväg ut till sista ändan, som i praktiken blivit en "villaväg".

Ingenstans kunde jag stanna och gå ner till stranden, allra minst ute på udden = ockuperad natur ...
Och det är dessa människor som är rädda att storskarvarna skall komma och skita ner den natur som blivit deras "private property", som de investerat i ...

- hawk
ehrsa 2017-09-05 12:59
He he, så är det! Det är många som tror att dom 'äger' naturen.. Naturen brukar sköta sig rätt bra själv, om den lämnas ifred och inte förstörs av oss..
Hälsn!
Många kloka intressanta svar. Jag gillar nog skarven, och som Håkan redan gett uttryck för " som man bäddar får man ligga ".
Sten
Likförbaskat gillar jag inte denna fågel - utan ger den namnet: Perpetum Excrementa (evighetsskitaren).
Ja, detta är så vanlig. Naturen har harmoni i allt och när vi, människor bryter ballansen, kommer destruktorer (det kan vara råttor, pest, eller fåglar) som försöker rätta ballansen. Och vi, istället att börja tänka hur kan vi hjälpa naturen, hur kan vi rätta detta felet som vi gjorde...istället, vi gör grejer en nu värre. Synd.
Ursäkta. Jag skriver inte så rätt på svenska.
Mvh, Maya
syntax 2017-09-05 21:34
Det du skriver Maya är rätt på alla språk! jag håller alltså helt med dig.
Maya Tsirikashvilli 2017-09-06 11:26
Tack, Peter.
Mvh, Maya.