Fångad i flykten
Tornseglare (Apus apus). Hirvensalo, Åbo 14.7.2013. Foto: Håkan Eklund.
Inspirerad av gårdagens filosoferande kring TH:s tornseglarbild gick jag ut för att göra ett försök nu under förmiddagen. Jag använde ett 70-200 mm objektiv (med Canon 7D), och det var jobbigt.
De flesta fåglar som susade förbi byggnaden där de har ungar hann jag aldrig få in i sökaren. Av de ca 70 bilder där jag lyckades fånga en seglare i bild, hade inte automatiken hunnit med, alltså var de oskarpa. En handfull bilder blev användbara, dock inte optimala, t.ex. på bilden ovan svänger den bort huvudet från ljuskällan (solen ...).
Och här gäller det att panorera häftigt, använde 1/3200 s, ISO 640 och f. 5,6 förstås på fri hand. Det betyder att det inte är lätt att ta en sådan bild där kameran är stationär för att få en skarp tecknande landskapsbild (med vidvinkel) av växter i förgrunden och en skarp tecknad tornseglare som råkade susa över, och också bli stor, fin och skarp ..., som den bild jag nämnde om igår.
På Wikipedia hittas mycket nyttigt om vår tornseglare, bl.a. detta:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tornseglare
"Tornseglarens kroppsbyggnad möjliggör en snabb, svängig glidflykt, där vingarna är nästan horisontellt utsträckta och endast är lätt nedåtböjda. Vid starkare termik kan tornseglare även segla, men normalt växlar slag- med glidfaser vid olika tider av skild längd. Karakteristiskt är också ett frekvent vippande vid längdaxeln, som i glidfaser här och där strös in. I förbindelser med de likaså typiska vändningarna kan det ge intrycket att vingslaget sker asynkront.
För att undvika större höjdförluster avbryts glidflykten ibland med slagfaser, som kan vara från 0,5 till 22 sekunder. Den genomsnittliga varaktigheten uppgår till ungefär 4 sekunder. Slagfrekvensen ligger oftast mellan 7 och 8 slag per sekund. I glidflykt uppnås vanligen 20 till 50 km/h, i kraftflykt 40 till 100 km/h, vid flyktspel är över 200 km/h möjligt. Djur som övernattar i luften flyger genomsnittligt med 23 km/h. Det bästa förhållandet mellan energiåtgång och tillryggalagd sträcka ligger för flyttande fåglar vid en genomsnittshastighet på ungefär 32 km/h."
Nr 195/365.
Sedan T H avslöjades blev det lite hetsjakt för att vara först att avslöja någon fuskare. Det blev några gånger lite löjligt. Personer som ville avslöja men själv inte hade särskilt mycket kundskap. Skulle några av mina förebilder fuska skulle jag naturligtvis bli otroligt besviken.
MVH Sten
Fågelfoto"marknaden" i Finland är stenhård, ingen av proffsen har råd att fuska - de skulle genast hängas ut och så är deras marknad spolierad. Hautala experimenterade lite i början av den digitala tiden, och det vara nära att stå honom dyrt ...
Känner du till Varesvuos, Peltomäkis & co hemsida? Där lägger de alltid ut veckans bild, synnerligen intressant. Hittas på: http://www.lintukuva.fi/
- Hawk
Sten
Men som sagt, jag kan kolla i hans memoarbok (som är hemma, jag är på jobb ...).
- Hawk