FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fågelfotografen på Utö


Hemma hos författaren/fågelfotografen. Utö 4.12.2016. Nr 339/366. Foto: Håkan Eklund.

Från Åbo tar det ca 8 timmar att ta sig ut till fyrön Utö (http://www.uto.fi/), två timmar med bil (väntan i färjkö inkluderad) och sen fem timmar på förbindelsebåten m/s Eivor (inköpt från från Island). Ute på ön bodde vi trivsamt i Hanna Kovanens Lotsstuga som rymmer 11 personer. Havshotellet (gamla militärförläggningen) hade stängt för vintern.

I det gamla lotssamhället bor ca 30 personer året om; sommartid mångdubbelt.

En inflyttad öbo är Jorma Tenovuo (pensionerad professor) som är en av Finlands duktigaste fågelfotografer (http://www.jtenovuo.com/).

Våren 2015 utkom hans fina bok "Fåglarnas Utö" på svenska och finska, som han signerar på bilden ovan.
(http://www.jtenovuo.com/?page_id=738). En bok som jag skrivit om tidigare.

Jorma höll en bildvisning för oss under lördagskvällen (i ett gammalt Vapenlager; Utö är en gammal befäst ö ...) och på söndagen besökte vi honom i hans vackra hem för bokköp.

Han håller en fågelblogg (på finska) där allt som han observerar noteras (http://www.jtenovuo.com/blogi/). Under veckoslutet räknade han bl.a. 90 övervintrande skärsnäppor (från Svalbard, Norra Ishavet) och mer än 300 alfåglar.

Trots att det inte var fåglar som gällde under besöket så kan man ändå inte undvika att notera ett och annat: bl.a. övervintrande rödhake, 1 ringduva, gråsiskor, sidensvansar och en massa andra typiska utskärsfåglar under veckoslutet.




Inlagt 2016-12-06 20:38 | Läst 1672 ggr. | Permalink
Verkar ha varit fina och intressanta dagar!/ Björn T
Livet är annorlunda på en ö en bit från civilisationen. Säkert väldigt givande för en ornitolog. Jag bor ju också på en ö en bit från kusten. Jag är inte ornitolog och vet inte mycket om fågellivet här, men jag gissar att det är intressant nog.