FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ett fotografiskt livsverk


Ett uppslag ur Heikki Willamos exklusiva bildverk "Metsä minussa" (= Skogen i mig) som nyss kommit ut.

Under trettiotre års tid har skogen, speciellt gammelskogen, varit naturfotokonstnären och författaren Heikki Willamos fotostudio. Nu finns hans bästa bilder från 1987 -2020 samlade i ett vackert verk på 240 sidor, i stort format.

https://parvs.fi/en/books/metsa-minussa/

Idag, när resterande små skogsplättar med äkta gammelskog mera påminner om teatersalongskulisser, känns ordet studio mera relevant än det av många amatörer (gäller också många naturfotografer) så omhuldade ordet vildmark. Skogsvildmark. Ödemark. Det finns ingen vildmark kvar i Finland, bara kulisser av vildmarksrester.

Allt har tämjts för skogsindustrins intressen och behov, med hjälp av  skogsägare och -organisationer som fallit för propagandan: att skogsindustrins metoder är lika med skogsskötsel.

Det är det INTE. Det är att missbruka språket, både på svenska och finska (metsänhoito, - hoito).

Det är inte vård när livsmiljöer förintas, där en massa arter beroende av riktiga skogar plånas ut när de via hyggen förvandlas till industriplantager. Skogsbruk är det korrekta ordet för verksamheten, inte skogsvård. Skall ordet vård användas måste det väl då heta virkesvård, när det är virket som är det viktiga. Inte skogen. Skog är mera än virke ...

Så länge s.k. skogsvårdsföreningar kallar kalhyggesverksamhet (året runt ...) för skogsvård, då har något gått fel. Då luras okunniga människor. De borde heta skogsbruksföreningar, det är -bruk de sysslar med. Att producera billig råvara för industrin.

Att biomassan, dvs. industrivirke gynnas, är förstås bra, men det får inte ske med den effektivitet som dagens mekaniserade system och metoder möjliggör, som gör att de skogsfåglar som t.ex. Willamo dokumenterat i gamla skogar helt enkelt försvinner. Sakta men säkert. Många populationer har minskat med åttio procent det senaste halv seklet.

Eftersom de flesta skogsägare saknar skoglig utbildning blir de lätt lydiga lakejer och tror sig vara duktiga skogsvårdare när de följer industrins rekommendationer (förankrade via skogspolitik, lagstiftning och s.k. skogsvårdsföreningsverksamhet).

De förstår inte att alla övervintrande skogsmesar, lavskrikor under hela barmarksperioden efter häckning samlat mat som göms i träd, helst täta granar (gärna rikligt lavbeklädda ...). Och inne i gamla täta granar hittas också övervintrande spindlar och andra insekter. Mat för vinterfåglar. Sen kalhuggs deras skog, och all mat för vintern tas bort. Och de hålträd och murkna stubbar som mesar och skogsugglor behöver för häckning, putsas likaså bort. Detta som ett litet exempel.

Dessutom får ju skogarna kalhuggas mitt under häckningstiden, som egentligen måste anses som ett miljöbrott ...  där allt stryker med. Samtidigt ojar vi oss över det som sker i Brasilien, när stora skogsområden förvandlas till boskapsfarmer för att producera saftiga steker att stilla vår egen aptit med.

I en intervju för Suomen Kuvalehti 25.9.2020 (kuva = bild, lehti = tidning) säger Heikki Willamo att han skulle bli galen om han skulle börja fotografera hyggen och avverkningsspår i skogen, som numera tagit över de skogar han en gång började fotografera i. Det är bara mindre fragment som skyddats, "som man traskar igenom på några minuter".

I och med denna bok avslutar han sin tre decennier långa gammelskogsdokumentation och sörjer för det som vi lämnar över till yngre generationer.

Kvantitet är inte synonymt med kvalitet. Med alltför få förstår detta.

Inlagt 2020-10-04 13:33 | Läst 1059 ggr. | Permalink
Precis så här är det. Den stora massan ser/förstår inte vad som sker. Jag själv har tröttnat på allt. Trodde aldrig att det skulle bli så här.
Sten
trumflis 2020-10-04 15:18
Kan det vara så att vi, den stora massan förstår? Men känner en slags vanmakt? Vi kan rösta, men resultatet är numera förvirring, "fake news" och förskräckliga figurer med skumt förflutet som tar plats och suger energi.
Transparens och ärlighet byts ut mot maktbegär och polarisering. De som inte förstår, tror sig veta allt och har mager koll på 1900 talets förskräckliga historia? Argument väger tyngre än fakta.
Svar från Håkan Eklund 2020-10-04 16:07
Vanmakt är ett beskrivande ord.

Och ja, ingen av oss kan vara expert på allt. Själv ger jag mig inte in på debatter om sådant som jag inte förstår, och det är kanske det mesta ...

Men eftersom jag är skogsfackman, från tiden innan den stora mekaniseringen (blev klar med utbildningen 1975), så ser jag "bluffen" näringen kör med. Och drar mig inte för att debattera.

Att det växer så att det knakar, dvs. vi har mera biomassa än tidigare (= virke i skogarna) betyder inte att allt är ok, när skogarna samtidigt töms på många av sina ursprungliga inbyggare.
- hawk
Tack för tipset om boken. Den är beställd och jag vet att att jag blir ägare till en vacker bok.