FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Enfald


Helsingfors järnvägsstation. 9 mars 2013. Foto: Håkan Eklund.

Det är alltför sällan som jag åker tåg. Oftast skall saker transporteras eller så skall man till ställen utanför rälsnätverket. Men idag var jag in till huvudstaden för ett heldagsmöte, och då passade det bra med tåg.

Och det är ju rena lyxen att bara få sitta och njuta av landskapet som flimrar förbi, läsa, skissa på "to do" anteckningar, eller bara vara. Kommer på mig själv att jag ofta spanar intensivt  efter ugglor eller älgar, idag var det bara en bländvit snö som exponerade sig.

Samtidigt spanar mina skogsmannaögon efter skogsmiljöer som passar för hålbyggande fåglar, men se - sådant finns det inte mycket av! Största delen av skogsarealen består av unga skogar med enbart friska träd, och det är döden för ett 30-tal specialistarter som behöver murkna och ihåliga träd för att häcka. Tänk att det kan vara tillåtet, att man putsar bort livsmiljöer för en massa arter som tillhör vårt naturarv, som tillhör oss alla. I 1000-tals år mådde de bra i taigaskogen, till det mekaniserade industriskogsbruket tog över - som effektivt putsar bort ekologisk mångfald.

Och i äldre gallringsskogar finns sällan något skyddande buskskickt kvar, trots att det skulle vara livsviktigt för viltet. Varken buskar eller hålträd skulle påverka grundyta eller biomassa på ett negativt sett! Men då skulle det kanske se slarvigt och ostädat ut i skogen; vilken fåfäng enfald!

Nr 68/365.

Inlagt 2013-03-09 20:27 | Läst 1305 ggr. | Permalink
Visst är det underbart resa tåg. Det är precis vad jag längtar så mycket till.
Din bild gör att jag får ännu större längtan.
Hälsningar
Gun-Inger