FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En vinnare till


Svarthakedopping. Åbo 22.4.2014. Foto:  Håkan Eklund.

Fåglar är intressanta indikatorer på förändringar i miljön. Fågeln ovan är ett sådant exempel. Tidigare var detta en typart för eutrofa slättsjöar, som ovan - i ett lungt och skyddat vatten.

Men i takt med att Östersjön har eutrofierats ("övergötts") har också svarthakedoppingen flyttat ut i Skärgårdshavet. I de flesta arkipelager med nån skyddad vassvik hittas idag häckande svarthakar i små kolonier.

Häckningsframgången är inte alltid så häv, här är risken för spolierade häckningar mycket stor pga. hård sjö, stora förändringar i vattenstånd, predation och så vidare.

Men en riktig skönhet är svarthakedoppingen. En (små)fiskätare som inte tycks reta någon, som t.ex. storskarven ... som också gynnas av övergödningen av våra vatten, och som inte anses vara lika fager.

Nr 112/365.

Inlagt 2014-04-22 21:32 | Läst 1773 ggr. | Permalink
En riktig skönhet har du där. På hemvägen såg jag skarvens framfart på vissa öar. Helt vita och döda och överbefolkade av skarv.
Svar från Håkan Eklund 2014-04-23 20:24
Ja, vissa arter är "mindre gulliga" ...
- hawk
Även här hos mig har svarthaken övergett de små skogssjöarna och flyttat närmare kusten. En dag för många år sedan gick jag ner mot deras häckningssjö. Solen speglade sig precis där boet låg och bländade mig så jag inget såg. Det var ett fasligt liv på doppingarna,vattnet stänkte meterhögt, när jag kom närmare såg jag att det var en ormvråk som satt i deras bo. Det var fortfarande ägg i boet och jag kunde inte avgöra om äggen skadats.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2014-04-23 20:25
Intressant att höra!
- hawk
De ser allt lite besynnerliga ut med de röda ögonen, men vackra absolut.
Hälsningar Lena
Svar från Håkan Eklund 2014-04-23 20:26
Mycket vackra ögon!
- hawk