En specialtidskrift att gilla
Tidskriften Vår Fågelvärld nr 2 och 3/2016. Foto 29.8 i vardagsrummet: Håkan Eklund. Nr 242/366.
Längst till vänster i bild på stäppen i Azerbajdzjan står Tomas Axén Haraldsson, en gudabenådad ornitolog och reseledare. Här på uppdrag av BirdLife Sveriges ungdomskommitté i samarbete med AviFauna, med unga skådare ute i världen. Formativt.
Sträcklokalen heter Besh Barmag som betyder "fem fingrar" enligt bergstopparna i bakgrunden. Här hittas en ledlinje, en några kilometer smal låglandssträcka mellan Kaukasusbergens ända och Kaspiska havets strand (fungerar som en "tratt"). Här hade de en morgon i slutet av oktober (2015) 13 000 kalanderlärkor, 200 000 starar, 1300 kornsparvar och en flock på ca 1000 dvärgskarvar. Bland annat.
Jag var med Tomas på AviFaunas allra första resa till Azerbajdzjan hösten 2013 (http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/azerbajdzjan-dag-3.htm) och skulle när som helst åka på nytt. Förutom goda fågellokaler finns här en massa fina landskap och intressanta kulturmiljöer.
Men det var inte om det landet jag skulle skriva om, utan detta med specialtidskrifter som Vår Fågelvärld (utgiven av Sveriges Ornitologiska Förening/BirdLife Sverige) som jag prenumererat på sen 1970-talet. Och den har bara blivit bättre. Förutom fina reportagen och fakta artiklar om fåglar presenterade med fin layout på bra papper, hittas numera också allt bättre bilder.
Högkvalitativa tidskrifter inom olika intresseområden har en framtid, som inte alltid är fallet med printmedia på papper när det gäller dagsnyheter. Det tåget har gått när alla andra kanaler är snabbare.
Råkade ha med dessa nummer senaste veckoslut, och det blev en lördagskväll runt tidskrifterna med Patrik Larsson som inte fotograferar fåglar, men gärna skådar fåglar - gammal ornitolog som han är.
Och Ölands Ottenby, nere på bilden är en annan favorit som jag under vissa perioder årligen besökte.