FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En skamlig quisling


Gårdsväg. Pemar 18 mars 2014. Foto: Håkan Eklund.

Såg ett potentiellt motiv i ögonvrån, stannade bilen vid en gård och ställde upp stativet och tog en bild av en väg ner till en gårdgrupp med jordbrukslägenheter. Hörde plötsligt en röst bakom ryggen och en ung husbonde från en gård nära intill hade kommit för att kolla vad jag gjorde, han trodde att jag tittade med kikare på någon sällsynt fågel ... När jag berättade att jag leder fotokurser och behöver "demomaterial" blev han intresserad och vi hade en fin diskussion (förstås på finska, detta är ett finskspråkigt område mellan svenska Kimitoön och Åbo).

Tog en kaffe på en servicestation, läste kvällstidningen Iltalehti (="Kvällstidningen") som fick mig att se rött, bokstavligen. Läser om "Docent Bäckman" en ökänd finsk quisling som hyllar allt ryskt, han är nu på Krim och hyllar det som pågår där. Han säger att om inte Finlands president Niinistö förklarar valet på Krim lagligt så tycker han att Niinistö inte längre kan fungera som Finlands president!

Denna förtappade finne kunde ryssarna gärna hålla kvar i Ryssland och anställa som propagandaminister. Det gäller alltså Johan Bäckman, som de flesta i detta land inte vill ha något att göra med. Han har i många situationer lurat ryska medier med en massa saker om Finland, som lett till diskussioner och förvecklingar på mycket hög nivå.

I Wikipedia presenterar han sig såhär:

"Erkki Johan Bäckman, född 18 maj 1971 i Borgå, är en finländsk rättssociolog, kriminolog och politisk författare.. Han genomgick sin utbildning i sociologi vid Helsingfors universitet, där han försvarade sin doktorsexamen 2006, och är nu docent i rättssociologi. Han är också docent i kriminologi vid Åbo universitet och Östra Finlands universitet. Han har undervisat i rättssociologi, kriminologi samt rysslandskunskap vid flera finländska universitet."

Ser på nätet att han åtminstone en gång omtalats i Dagens Nyheter, när han var i Estland och hjälpte historiskt okunniga ryssar att demonstera i Tallinn (sen fick han inreseförbud för en tid av estniska myndigheter). Här ett utdrag från webbsidan; artikeln (från mars 2009) är skriven av Stefan Lundberg:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/ester-och-ryssar-i-brak-om-60-ar-gamla-deportationer/

"Du vet inte vad du talar om, fräser en kvinna åt en av de maskerade unga männen som bär på de Putintrogna Nasjianhängarnas fana.
– Min mormor satt i läger i Sibirien, fortsätter kvinnan.Mannen knuffas omilt undan medan några äldre herrar försöker rycka åt sig fanan.
Motdemonstrationen som ordnades av den ryska ungdomsrörelsen och några finska ytterlighetsorganisationer drunknade dock i det massiva intresset för ämnet. Deportationerna förtegs länge och omsorgsfullt både i Finland och Estland. Det finns fortfarande de som högljutt hävdar att de aldrig förekom.

– Estlands regering ljuger om deportationer och massmord. Man gör det för att rättfärdiga förföljelsen av den ryska minoriteten, säger Johan Bäckman, 38, docent i rättssociologi vid Helsingfors universitet. Det var han som stod bakom de ryska aktivisternas demonstration."

Nr 77/365.

Inlagt 2014-03-18 21:14 | Läst 1077 ggr. | Permalink