FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En nykomling


En relativ nykomling i svenska Österbotten. Komossa, Vörå 2.4.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 92/365.

För länge sen läste jag en historisk roman av Lars Widding (1924-1994) som handlade om 1808 - 1809 års krig. I ett kapitel berättar han hur svenska soldater hade landstigit i södra Österbotten, och hur några rådjur springer över vägen när soldaterna marscherar norrut. Det var förstås upphittat, och den gode Widding var inte medveten om att på den tiden fanns det inga rådjur i Österbotten, eller överhuvudtaget i Finland. Det är först under 2000-talet som rådjuren har hittat till Österbotten; vargmat.

Inlagt 2019-04-03 20:14 | Läst 887 ggr. | Permalink
Kände faktiskt inte till att ni inte hade rådjur i Finland tidigare. Vitsvanshjorten blev inplanterad vet jag. Ett djur som jag gärna skulle vilja se är bisamråttan.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2019-04-03 21:20
Inplanterade djur kunde gärna vara fredlösa ... speciellt om de inte ens tillhör vår världsdel, som vitsvanshjort och bisamråtta ...(bisam tror jag har minskat, vitsvansarna har ökat).
- hawk
Det förvånar mig också, trodde över huvud taget inte det var så stor skillnad på den svenska och den finska djurvärlden, hälsningar/ Björn T
Svar från Håkan Eklund 2019-04-04 21:22
Detta från en sida om viltarter:

Rådjur fanns i Finland på 1700-talet, men sedan utrotades arten. Under 1900-talet försökte rådjuret sprida sig tillbaka till Finland från öst via Karelska näset och från väst runt Bottenviken. De östliga spridningsförsöken gav inte upphov till ett permanent bestånd. Däremot lyckades de rådjur som kom från Sverige till en början bilda små permanenta bestånd i floddalarna. Förhållandena var inte gynnsamma för rådjuret, som inte egentligen lyckades breda ut sig i sydlig riktning. Inplanteringen på Åland och senare i Egentliga Finland och Nyland var äntligen framgångsrika. Därefter började beståndet öka och sprida sig i nordlig riktning. I Norra Finland måste rådjuret noggrant välja sitt levnadsområde och i höjd med Uleåborg förekommer rådjuret endast vid flodmynningar.