FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En katastrof att vara tacksam över


Från Vasamuseet, Stockholm. Januari 2011. Foto: Håkan Eklund.

Jag vet inte varför, men Vasamuseet har jag bara kört förbi. Det har alltid funnits så mycket annat på agendan vid Stockholmsbesök.

Men nu, nu såg fru A till att ett besök blev av. Och jag blev mäkta imponerad. Av skeppet, av historien kring bygget, katastrofen, bärgningen - och hela den visuella museibiten. Hit måste jag på nytt (med stativ ...). Det var förstås inte lätt att fotografera, det var bara minimodellen som var tillräckligt upplyst, men fotograferandet var inte det viktigaste.

Och förstås, utan att vara någon expert; bara en blick på regalskeppet räckte för att förstå att det inte var sjödugligt! Den som kunde ha förhindrat olyckan var ju egentligen amiral Klas Fleming, han hade ju varit närvarande när skepparen utförde ett krängningsprov vid kajen: 30 man hade fått springa fram och tillbaka tvärs över däck när hon låg vid kaj, och det måste de avbryta, annars hade regalskeppet kantrat!!!
Men kungen var i Polen, och deadlines skulle hållas ... (inte något nytt i det ...!!). Så det gick som det gick, hela den påkostade härligheten kantrade efter att ha seglat 1300 meter (10.8.1628)!!!!
Och tur var väl det - att vi idag kan beskåda det unika skeppet!

Hittar en del intressant data om amiral Fleming på Wikipedia, bl.a. att han var född här i "grannskapet", dvs.  på en herrgård en bit utanför Åbo. Förresten är det samma herrgård där vår gamla fältmarskalk Carl Gustav Mannerheim var född. Så här skrivs det i Wikipedia:

Klas Fleming. Riksråd. Amiral. Greve. Född på Villnäs i Finland1592, död1644.

Efter sina studier, bl.a. vid flera utländska lärosäten gick han 1612 in i kriget motRyssland där han befordrades till ryttmästare.År 1619 blev han underamiral och 1625 riksråd, amiral och president i räknekammaren1629, rikskammarråd 1630 och lagman i Södermanland 1632 och i Söderfinne lagsaga i Finland 1634.

1634 blev han överståthållare i Stockholm, där han planerade anläggningen av Norrmalm. Han planlade gator, fullbordade Jakobs kyrka, byggde Slussen, Stora barnhuset m.m.

Efter att ha blivit förordnad till biträde åt riksamiralen Gyllenhjelm drog han upp riktlinjer för skapande av örlogsflottan. Det bidrog till att Gustaf Adolf kunde segla iväg med trettio beväpnade fartyg till Dünas mynning och erövra Riga.

1644 fick Fleming själv befälet över den flotta han byggt upp. Efter sjöslaget vid Femern, då flottan lade till i Kielbukten för underhåll träffades Fleming den 26 juli av en förflugen kula från ett danskt batteri. Innan Fleming avled hann han utse C.G. Wrangel till sin efterträdare

Inlagt 2011-02-01 21:25 | Läst 2672 ggr. | Permalink
Tänk att jag är 43 år, har bott i Stockholm hela mitt liv och har aldrig besök Vasa museet.
Jag måste vara unik.

Det där var en bra berättelse därifrån.

Tommy
Intressant och rolig läsning, tänk vilket bra krängningsprov de utförde, det hade varit roligt att se.