FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En gång testplats


Skeppsvarvet i Aura å, Åbo 4 december 2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 339/366.

Ett stycke krigshistoria, för den som läser: Här nedanför backen låg Crichton-Vulcan-varvet i Åbo. Under det sena 1920-och det tidiga 30-talet tillverkades här ett antal ubåtar som då var de modernaste i sitt slag. I planeringen och konstruktionen av ubåtarna deltog tyska ingenjörer aktivt.

Ubåtarna testades också av tyska besättningar som i hemlighet övade i Åbo skärgård. Samma ingenjörer och besättningar skulle sedan utgöra grunden för det nya tyska ubåtsvapnet under 1930-talet.

http://mfaa.abo.fi/article/det-hemliga-tysk-finska-ubatssamarbetet/

Inlagt 2020-12-04 22:22 | Läst 745 ggr. | Permalink
Storpolitik i den länken. Jag har aldrig fattat hur Tyskland bar sig åt för att rusta så snabbt och effektivt efter första världskriget. Landet var ju inte ockuperat och all infrastruktur och alla byggnader intakta, men ekonomin fredsvillkoren oerhört tunga och ekonomin i ruiner. Nu fick jag reda på hur de utvecklade ubåtarna. "Hemligt" men Mannerheim hade säkert viss vetskap.
Hej, ja, alla var vi länkar i kedjan.
Sverige levererade järnmalm till den tyska försvarsindustrin, och trots att Mannerheim inte gillade Tyskland (allra minst Hitler) var det tack vare tyskarna som vi räddades från Stalin och kommuniststyret.
Vi klarade oss undan med en hårsmån ... annars hade vårt öde varit det som drabbade de baltiska länderna, för att ta ett exempel på nära håll.
- hawk
Måns H 2020-12-05 09:51
Sverige klarade sig ju undan krigföring. Inte heroiskt, men bra för oss och inte helt fel för Finland. Jag har finlandssvenska kusiner som evakuerades till Sverige under kriget. P å ena eller andra sättet kom ju både materiel och frivilliga från Sverige till Finland.